Адитивні технології у контексті процесу виробництва електричних машин - Сінчук, Олег Миколайович; Сінчук, Ігор Олегович; Омельчук, Максим Максимович; Джура, Микола Іванович; Кутовий, Юрій Михайлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
В статті робиться спроба коректного опонування існуючих та прогнозування новітнього спрямування технологій виготовлення як окремих деталей електричних машин, так і в їхньому агрегативному форматі в умовах перспектив сьогодення їхнього виробництва на вітчизняних підприємствах електромашинобудівного комплексу. Проведено аналіз з ухилом оцінювання доцільності та рівня ефективності при виготовленні деталей варіативними форматами адитивних технологій. Підкреслена очікуєма ефективність цих заходів. Доведено, що адитивне виробництво, часто зване 3D-друком, являє собою фундаментальний зсув від традиційних субтрактивних або формувальних методів виробництва. Цей процес передбачає пошарове виготовлення тривимірних об'єктів на основі цифрових моделей, що дозволяє створювати складні, заплутані та індивідуальні структури, які раніше були недосяжними в виробництві. Приведено системоутворюючі аргументи в необхідності масового застосування адитивних технологій в процес виготовлення вітчизняних електричних машин, що дасть можливість підвищити їхню конкурентоспроможність на світовому ринку даного виду продукції.

The article attempts to provide a well-grounded critique of existing approaches and to forecast emerging trends in the technologies used for manufacturing individual components of electric machines, as well as their aggregate assemblies, in the context of current and future prospects for production at domestic electromechanical engineering enterprises. An analysis is conducted with an emphasis on evaluating the feasibility and efficiency of producing components using various additive manufacturing formats. The anticipated effectiveness of these measures is highlighted. It is demonstrated that additive manufacturing, often referred to as 3D printing, represents a fundamental shift away from traditional subtractive or formative production methods. This process involves layer-by-layer fabrication of three-dimensional objects based on digital models, enabling the creation of complex, intricate, and customized structures that were previously unattainable in conventional manufacturing. The article presents system-forming arguments for the necessity of widespread adoption of additive technologies in the domestic production of electric machines, which would significantly enhance their competitiveness in the global market for this type of product.
Additive technologies in the context of electrical machine manufacturing
Keywords: електричні машини; адитивне виробництво; 3D-друк; electrical machines; additive manufacturing; 3D printing; Powder Bed Fusion; Binder Jetting