Технология обработки крупномодульных зубчатых колес однокорпусными фрезами двухстороннего резания с чередующимися коническими зубчатыми рейками - Тимофеев, Юрий Викторович; Мироненко, Е. В.; Клочко, А. А.; Шаповалов, В. Ф. (НТУ "ХПИ", 2010)
Розроблена технологія для повної обробки за один прохід обох бічних поверхонь зубів загартованих зубчастих коліс з великими модулями однокорпусними фрезами двостороннього різання, що чергуються конічними зубчастими рейками, що мають зменшені, у порівнянні зі стандартними фрезами, розміри ріжучих кромок. При обробці загартованих зубчастих коліс кількість різців, що профілюють эвольвентну поверхню зубів, знижується в 2 рази і половина зубчастих рейок обробляє кожну бічну поверхню зубів.

Technology is worked out for complete treatment for one the passage-way of both sides of points of hard-tempered large-module gear-wheels by the single-hull milling cutters of the two-sided cutting with alternating conical rack-rails having the sizes of cutting edges diminished, as compared to standard milling cutters. At treatment of hard-tempered gear-wheels the amount of cutting tool, profiling the evolvent surface of points, goes down in 2 times and the half of rack-rails processes every lateral.
Keywords: твердосплавные фрезы; твердосплавные пластинки; режущие кромки; огранка; чистовое зубофрезерование