Методичні вказівки до виконання практичних та лабораторних робіт з курсу "Системне програмування. Графічний інтерфейс користувача (GUI)" - Рисований, Олександр Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Графічний інтерфейс користувача (англ. Graphical User Interface, GUI) – система взаємодії користувача із програмним застосунком, яка основана на поданні всіх доступних користувачеві системних об’єктів і функцій у вигляді графічних компонентів екрана (вікон, меню, панелей інструментів, кнопок, елементів діалогу). На відміну від інтерфейсу командного рядка користувач має вільний доступ (за допомогою клавіатури або іншого пристрою введення) до всіх видимих екранних об’єктів. При програмуванні під операційну систему Windows необхідно навчитися використовувати інтерфейс цієї системи. А інтерфейс системи можна запрограмувати за допомогою функцій Win API [1 -6]. У роботі розглянуто приклади з використанням Win32 API, але стосовно архітектури х64. У 64-розрядній Windows функції Win64 API зазнали незначних змін. Назви деяких з них були змінені так, щоб відобразити належність до 64-розрядної платформи. Win64 допускає використання і 32-, і 64-розрядних даних. Продуктивність 32-розрядних застосунків при роботі на 64-розрядній платформі знижується. Це пов’язано з тим, що для запуску 32-розрядного застосунку операційній системі доводиться виконувати ряд підготовчих дій: збільшувати всі 32-розрядні показники до розміру у 8 байт, перетворювати виклики API-функцій, замінювати типи 32-розрядних даних на 64-розрядних [1 -6]. Win64-код об’єднує в собі основні можливості 32-розрядного коду, а також включає зміни, пов’язані з підвищенням розрядності. У розпорядженні програміста виявляються: – 64- розрядні показники; – 64- розрядні типи даних; – 32- розрядні типи даних; – інтерфейс Win64 API. Якою б не була платформа під Windows, без програмування інтерфейсу практично не обійтися. У роботі описується розробка застосунків з використанням інтерфейсу прикладного програмування (Application Programming Interface, API) операційних систем Windows компанії Microsoft. 6 Windows API є найважливішим чинником, який впливає на весь процес розробки застосунків. Інтерфейс Windows передбачає підмножину функцій інтерфейсу прикладного програмування Win API. Проте відштовхуватися тільки від документації Microsoft не рекомендується, оскільки в ній описується абстрактний інтерфейс Win API. Робота містить необхідні теоретичні відомості, практичні рекомендації і завдання з виконання робіт. У роботі наведено безліч текстів програм, які можуть бути корисними для практичного застосування.
Keywords: методичні вказівки; практична робота; лабораторна робота; системне програмування; графічний інтерфейс; комп‘ютерна інженерія