Наукова картина світу у філософському й лінгвістичному вимірах - Філон, М. І.; Кримець, Оксана Михайлівна (Інститут української мови Національної академії наук України, 2013)
Розглянуто загальний стан дослідження феноменів картини світу, мовної картини світу, наукової картини світу у філософській та лінгвістичній думці. Проаналізовано думки вчених щодо наукової картини світу, її основних характеристик, рівнів, ознак, типів і функцій, які вона виконує в дослідницькому процесі. Наголошено на національній специфіці плану вираження наукової картини світу, що може стати підґрунтям подальших досліджень української національної наукової картини світу, особливостей термінотворення та змісту наукових понять.

The paper deals with the world image phenomenon, in particular with language world image and scientific world image in philosophic and linguistic fields of studies. Various points of view on scientific world image are given; main characteristics, levels, prominent features, types and functions are analysed. In the focus of the paper are national features of scientific world image expression, which also can be the background for further researches devoted to the national scientific world image, peculiarities of terms formation and scientific concept.
Scientific world image in philosophical and languistics dimentions
Keywords: термінологія; лінгвофілософія; лінгвокультурологія; лінгвістика; мова; свідомість; language world image; scientific world image; national scientific world image