Дослідження експлуатаційних властивостей гібридних екологічно безпечних біоградабельних гумінполімерних гідрогелів желатину - Лебедєв, Володимир Володимирович; Мірошниченко, Денис Вікторович; Савченко, Дмитро Олександрович; Матюхов, Дмитро Володимирович; Лєндич, Є. С.; Соловей, Людмила Валентинівна (Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського, 2022)
У статті показані дослідження щодо є дослідження експлуатаційних властивостей гібридних екологічно безпечних біоградабельних гумін-полімерних гідрогелей желатину. Гібридні екологічно чисті біодеградабельні плівки з бактерицидними властивостями отримували методом поливу розчинів полівінілового спирту з концентрацією 10 % мас., до яких додавали різну кількість гумінової кислоти. При одержані гібридних екологічно безпечних гібридних екологічно безпечних біоградабельних гумінполімерних гідрогелей використовували харчовий желатин марки Р-11. Як гібридні модифікатори використовували гумінові кислоти, які отримували при екстракції бурого вугілля лужним розчином пірофосфату натрію з подальшою екстракцією 1 %-ним розчином гідроксиду натрію і осадженням мінеральної кислотою. Показано, що гібридна модифікація желатину гуміновими кислотами пов’язана з конформаційною зміною вторинної структури желатину. Також відмічене, що особливість гібридної модифікації желатину гуміновими кислотами можна пояснити взаємодіями Н-зв’язків між карбонільними групами атомів гумінової кислоти в залишках желатину. Показано, що гібридна модифікація желатину гуміновими кислотами дозволяє отримати гібридні біополімерні гідрогелі з підвищеним ступенем набряканням та надати їм антибактеріальні властивості, що підтверджується даними за показником часу появи плісняви у них. В результаті проведених в статті досліджень були досліджені новітні гібридні екологічно безпечні біоградабельні гумін-полімерні гідрогелі желатину, модифіковані гуміновими речовинами бурого вугілля, які мають високий потенціал для використання в харчовій, біомедичній та косметологічній галузях.

The article shows research on the operational properties of hybrid environmentally safe biodegradable humin-polymer gelatin hydrogels. Hybrid environmentally friendly biodegradable films with bactericidal properties were obtained by pouring solutions of polyvinyl alcohol with a concentration of 10% by weight, to which different amounts of humic acid were added. When obtaining hybrid ecologically safe hybrid environmentally safe biodegradable humic polymer hydrogels, food gelatin of the P-11 brand was used. As hybrid modifiers, humic acids were used, which were obtained during the extraction of lignite with an alkaline solution of sodium pyrophosphate followed by extraction with a 1% solution of sodium hydroxide and precipitation with mineral acid. It was shown that the hybrid modification of gelatin with humic acids is associated with a conformational change in the secondary structure of gelatin. It is also noted that the peculiarity of the hybrid modification of gelatin with humic acids can be explained by H-bond interactions between carbonyl groups of humic acid atoms in gelatin residues. It is shown that the hybrid modification of gelatin with humic acids makes it possible to obtain hybrid biopolymer hydrogels with an increased degree of swelling and to give them antibacterial properties, which is confirmed by the data on the time of appearance of mold in them. As a result of the research carried out in the article, the latest hybrid environmentally safe biodegradable humin-polymer gelatin hydrogels, modified with lignite humic substances, which have a high potential for use in the food, biomedical and cosmetology industries, were investigated
Study of operational properties of hybrid environmentally safe biodegradable humin-polymer gelatin hydrogels
Keywords: гібридні; екологічно безпечні; біодеградабельні полімерні гідрогелі; желатин; бактерицидні властивості; гумінові кислоти; hybrid; environmentally safe; biodegradable polymer hydrogels; gelatin; bactericidal properties; humic acids