Управління трудовими ресурсами в системі організації готельного господарства та сервісних бізнес-процесів індустрії гостинності - Побережна, Наталія Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Управління персоналом займає особливе місце в системі управління готельним підприємством, оскільки людські ресурси є його основним стратегічним ресурсом і найбільшою цінністю. Від кількісного та якісного складу персоналу залежить ефективність виконання основних бізнес-процесів готелю, а також рівень і якість сервісу, що безпосередньо впливає на задоволеність гостей. За результатами аналізу загальних показників діяльності підприємств за видами економічної діяльності за 2021–2024 роки визначено їх тенденції та фактори впливу на розвиток та відтворення персоналу підприємств готельно-ресторанного бізнесу, до яких найбільш впливовими запропоновано відносити: рівень рентабельності діяльності підприємства, капітальні інвестиції в нематеріальні активи підприємства, середньомісячну заробітну плату, чисельність найманих працівників та витрати на персонал. Визначено, що інвестиції та збільшення витрат на персонал сприяють підвищенню якості сервісу, удосконаленню організації сервісних бізнес-процесів і зміцненню конкурентних позицій підприємств сфери гостинності. Обґрунтовано доцільність впровадження мотиваційних програм розвитку та відтворення персоналу з метою підвищення якості сервісних бізнес-процесів. Доведено, що корпоративна культура та кадрова політика відіграють визначальну роль у розвитку, збереженні й відтворенні персоналу підприємств сфери гостинності, оскільки саме вони формують ціннісні орієнтири, норми поведінки та мотиваційні установки працівників. Визначено що ключовими чинниками розвитку підприємств сфери гостинності стають: розвиток людського капіталу, цифровізація HR-процесів, формування стійких кадрових стратегій, підтримка психоемоційного стану працівників та інвестиції в освітні програми.

Personnel management occupies a special place in the management system of a hotel enterprise, as human resources constitute its main strategic resource and greatest value. The efficiency of the core business processes of a hotel, as well as the level and quality of service that directly affect guest satisfaction, depend on the quantitative and qualitative composition of personnel. Based on the analysis of general performance indicators of enterprises by types of economic activity for the period 2021 –2024, key trends and factors influencing the development and reproduction of personnel in hotel and restaurant enterprises were identified. The most significant factors include the level of business profitability, capital investments in intangible assets, average monthly wages, the number of employed workers, and personnel costs. It was determined that investments and increased expenditures on personnel contribute to improving service quality, enhancing the organization of service business processes, and strengthening the competitive positions of hospitality enterprises. The expediency of implementing motivational programs aimed at the development and reproduction of personnel in order to improve the quality of service business processes has been substantiated. It has been proven that corporate culture and personnel policy play a decisive role in the development, retention, and reproduction of staff in hospitality enterprises, as they shape value orientations, behavioural norms, and motivational attitudes of employees. It was determined that the key factors for the development of hospitality enterprises include the development of human capital, digitalization of HR processes, the formation of sustainable personnel strategies, support for the psychoemotional well-being of employees, and investments in educational programs.
Human resource management in the system of hotel operations organization and service business processes in the hospitality industry
Keywords: готельно-ресторанний бізнес; трудові ресурси; розвиток персоналу; бізнес-процеси; відтворення трудових ресурсів; індустрія гостинності; hotel and restaurant business; labor resources; personnel development; business processes; reproduction of labor resources; hospitality industry