Теоретичне дослідження ефективності використання спеціального різцетримача з орієнтованим положенням центра жорсткості - Вакуленко, Сергій Валентинович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Дослідження вібростійкості процесу токарної обробки ефективно здійснювати із використанням сучасних засобів математичного моделювання, які характеризуються достатнім ступенем точності взаємозв’язку між вхідними впливами або збуренням та динамічною реакцією верстата. Для дослідження та аналізу динамічних процесів потенційно нестійкої системи супорта токарного верстата при різанні важливим є формування розрахункової схеми процесу обробки та математичної моделі досліджуваної системи. Наведено реалізацію цієї моделі, що визначає вплив пружних та динамічних характеристик спеціального різцетримача з орієнтованим центром жорсткості на характер відносних коливань деталі та різця, та в цілому на головний показник якості динамічної системи верстата - вібростійкість. Наведені аналітичні залежності впливу пружних характеристик різцетримача на статичну характеристику системи різець-супорт, які дозволяють визначити її приведені параметри жорсткості в напрямках головної системи координат. За результатами проведених імітаційних досліджень вібростійкості процесу різання можна визначити найбільш раціональні пружні параметри різцетримача, при яких вібростійкість обробки буде відносно збільшена з урахуванням різних комбінацій пружних характеристик потенційно нестійкої системи супорта верстата при різанні. Встановлено, що використання додаткового різцетримача зменшує загальну жорсткість в напрямку дії зусилля різання та в напрямку нормалі до поверхні деталі та одночасно збільшує вібростійкість процесу різання через зменшення негативного впливу «координатного зв’язку» між вібраційним переміщенням різця та процесом різання.

The theoretical study of vibration resistance of the turning process is effectively carried out using modern mathematical modeling tools, which are characterized by sufficient accuracy of the relationship between input actions or disturbances and the dynamic response of the metal-cutting machine tools. To study and analyze the dynamic processes of a potentially unstable lathe support system during turning, it is important to form a calculation scheme for the processing process and a mathematical model of studies system. The implementation of such a model, which determines the influence of the elastic and dynamic characteristics of a special tool holder with an oriented center of rigidity on the relative vibrations of workpiece and cutter, in general on the main indicator of machine tools dynamic system quality - vibration resistance, is presented. The analytical dependences of tool holders elastic characteristics influence on tool-support system static characteristic, which allow determining its reduced stiffness parameters in main coordinate system directions are presented. Based on the simulation studies results of the cutting process vibration resistance is possible to determine the most rational tool holder elastic parameters, in which the vibration resistance of turning will be relatively increased, taking into account various combinations of the potentially unstable system elastic characteristics of the machine tool carriage during turning. The use of an additional tool holder reduces the overall rigidity in the direction of the cutting force vector and in the direction normal to the workpiece’s surface, while simultaneously increasing the vibration resistance of cutting process due to the reduction of the “coordinate links” negative influence between cutter vibrational movement and the cutting process.
Theoretical study of the efficiency of using a special cutter tool holder with an oriented position of center of rigidity
Keywords: вібрації; вібростійкість; різцетримач; токарна обробка; динаміка верстатів; центр жорсткості; vibration; vibrostability; tool holder; lathe work; the dynamics of machines; center of rigidity