Використання методу вибору бронеелементу на основі інтегрального показника властивостей та критерію мінімуму вартості - Горєлишев, Станіслав Анатолійович; Баулін, Дмитро Станіславович; Козлов, В. Є.; Сидоренко, І. І.; Манжура, Святослав Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
У статті побудована інформаційна модель бронеелемента, яка базується на деяких вербальних ознаках (вектор ознак), склад яких визначає група експертів – бронестійкость, заперешкодна деформація, маса, граничне кульове навантаження, товщина, вартість. Базуючись на одностайній думці експертів про ступень важливості властивостей, бронестійкість та вартість не входять у інтегральний показник оцінювання, а розглядаються як окремі критерії. Інтегральний показник оцінювання буде складати такі властивості як заперешкодна деформація, маса, граничне кульове навантаження і товщина. Визначені їх вагові коефіцієнти. Встановлено, що в якості універсальної шкали оцінювання у даному дослідженні використовувалася удосконалена чотирибальна шкала. Максимальні та мінімальні значення шкал вимірювань встановлено відповідно до керівних документів. Розроблено метод вибору бронеелементів, що складається з двох етапів. На першому етапу вибору відбраковуються всі зразки, які не відповідають критерію непробиття (бронестійкість). Другим етапом являється вибір за критерієм мінімуму вартості із ранжируваного переліку зразків, який побудований за допомогою інтегрального показника властивостей бронеелементу. Показано використання методу вирішення задачі вибору захисних елементів за допомогою інтегрального показника його властивостей та критерію мінімуму вартості на прикладі визначених шості захисних структур різних виробників. Приведено для даних зразків кількісні оцінки властивостей, які є вхідними величинами для методу вибору бронеелементів. Наведено приклад визначення рангу об’єкта порівняння за чотирма ознаками приведеними до універсальної чотирибальної шкали. Показано, що при різних методах ранжування (за допомогою середнє арифметичного, модифікованого коефіцієнта конкордації, коефіцієнта відповідності) у цілому, наблюдається збіг результатів розрахунку. Це відповідає концепції усталеності.

The article builds an information model of an armored element based on some verbal signs (vector of signs), the composition of which is determined by a group of experts – armor protection, backward deformation, weight, ultimate bullet load, thickness, cost. Based on the unanimous opinion of experts about the degree of importance of properties, armor protection and cost are not included in the integral indicator and are considered as separate criteria. The integral indicator of assessment will include such properties as backward deformation, mass, ultimate bullet load and thickness. Their weight coefficients are determined It was found that an improved four-point scale was used as a universal assessment scale in this study. The maximum and minimum values of the measurement scales are set in accordance with the guidelines. A method for the selection of armored elements, consisting of two stages. At the first stage of selection, all samples that do not meet the criterion of not breaking are rejected. The second step is to build a ranked list of armored elements with the help of an integral indicator of properties and select the minimum cost from them according to the criterion. The use of the method for solving the problem of choosing protective elements using the integral indicator of its properties and the criterion of minimum cost is shown on the example of certain six protective structures of various manufacturers. Quantitative estimates of the properties, which are input data for the method of choosing an armor element, are given for these samples. An example is given of determining the rank of a comparison object by four criteria, the values of which are translated to a universal four-point scale. It is shown that with different ranking methods (using the arithmetic mean, modified coefficient of concordance, coefficient of correspondence) in general, the coincidence of the calculation results is observed. This is consistent with the concept of sustainability.
Use of the method of choosing an armor element based on an integral indicator of properties and criterion of minimum value
Keywords: експертне оцінювання; об'єкт порівняння; шкала порядку; expert assessment; comparison object; order scale