Надійність противикидного обладнання – важливий чинник підвищення безпеки при спорудженні та освоєнні нафтогазових свердловин - Мосора, Ю.; Костриба, І.; Бембенек, М. (НТУ "ХПІ", 2018)
Дана робота є постановчою і ґрунтується на аналізі промислової інформації, власних міркувань, вимог діючих в нафтогазовій галузі нормативних документів та інших літературних джерел, що стосується противикидного обладнання. Проаналізовано умови роботи універсальних превенторів, сформовано основні чинники, що впливають на їх надійність. Висунуто ряд науково-технічних проблем, що стосуються проектування, виготовлення та експлуатації універсальних превенторів, сформовано основні напрямки підвищення їх експлуатаційної надійності.

This work is decisive and is based on the analysis of industrial information, own considerations, requirements of normative documents in force in the oil and gas industry and other literary sources concerning blowout equipment. The conditions of operation of annular preventers are analyzed, the main factors influencing their reliability are formed. A number of scientific and technical problems related to the design, manufacturing and operation of annular preventers have been made, the main directions of increasing their operational reliability have been formed.
Reliability of blowout equipment – an important factor improving safety in the construction and development of oil and gas wells
Keywords: противикидне обладнання; надійність; універсальний превентор; герметизація; blowout equipment; reliability; annular preventer; sealing