Сталі комплекси нейропсихіатричної симптоматики, притаманні хворим з судинною деменцією з різною локалізацією вогнищ ураження головного мозку - Злобін, Олександр Олександрович (ДУ "Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України", 2020)
Мета дослідження - визначити сталі комплекси нейропсихіатричної симптоматики, притаманні хворим з судинною деменцією з різною локалізацією вогнищ ураження головного мозку. Було обстежено 157 осіб із діагнозом судинна деменція. До групи 1 увійшли 22 особи із локалізацією патологічного процесу у лобовій частці, до групи 2 - 18 пацієнтів із ураженням скроневої частки, до групи 3 - 17 пацієнтів із ураженням тім’яної частки, до групи 4 - 15 пацієнтів із ураженням потиличної частки, до групи 5 - 68 осіб із тотальним ураженням головного мозку. Всі контингенти - постінсультні хворі віком понад 50 років, середній вік - 68,12 роки. Методи дослідження: клініко-психопатологічний, клініко-інструментальний, експериментально-психологічний, анамнестичний, клініко-статистичний. Визначено сталі комплекси (кластери) нейропсихіатричної симптоматики, притаманні хворим з судинною деменцією при різній локалізації вогнищ ураження головного мозку. Виявлені такі стійкі асоціації "локалізація - кластер": лобова частка - субпсихотичний кластер (марення - галюцинації - ейфорія - ажитація - депресія); скронева частка - астеноанксіозний кластер (тривога - дратівливість - ажитація - порушення сну - апатія); тім’яна частка - збудливо-депресивний кластер (депресія - ажитація - дратівливість - порушення сну); потилична частка - афектоцентричний кластер (тривога - депресія - ажитація - дратівливість); тотальне ураження - астенопатоідеаторний кластер (апатія - дратівливість - ажитація - тривога - марення). Виявлені асоціації дають змогу впевнено визначати характер очікуваної нейропсихіатричної симптоматики негайно після отримання даних нейро-візуалізації стосовно локалізації вогнища ураження, що створює оптимальні умови для своєчасного формування програми відповідних терапевтичних втручань.

The aim of the study was to determine the stable complexes of neuropsychiatric symptoms inherent in patients with vascular dementia with different localization of brain damage. 157 people with a diagnosis of vascular dementia were examined. Group 1 included 22 people with localization of the pathological process in the frontal lobe, group 2 - 18 patients with lesions of the temporal lobe, group 3 - 17 patients with lesions of the parietal lobe, group 4 - 15 patients with lesions of the occipital lobe, group 5 - 68 people with total defeat. All contingents are post-stroke patients over 50 years old, the average age is 68.12 years. Research methods: clinical-psychopathological, clinical-instrumental, experimental-psychological, anamnestic, clinical statistical. The stable complexes (clusters) of neuropsychiatric symptoms inherent in patients with vascular dementia with different localization of brain lesions were determined. Revealing the following stable associations “localization - cluster”: frontal lobe - subpsychotic cluster (delusion - hallucinations - euphoria - agitation - depression); temporal lobe - asthenoanxiotic cluster (anxiety - irritability - agitation - sleep disturbances - apathy); parietal lobe - excitable-depressive cluster (depression - agitation - irritability - sleep disturbances); occipital lobe - affectocentric cluster (anxiety - depression - agitation - irritability); total defeat - asthenopathoideatoric cluster (apathy - irritability - agitation - anxiety - delirium). The identification of the association allows one to confidently determine the nature of the expected neuropsychiatric symptoms immediately after obtaining neuroimaging data regarding the localization of the lesion, which creates optimal conditions for the timely formation of a program of appropriate therapeutic interventions.
Stable complexes of neuropsychiatric symptoms in patients with vascular dementia with different localization of brain pathological focuses
Keywords: судинна деменція; психопатологія; афективні симптоми; нейропсихіатричні симптоми; геріатрич- на психіатрія; vascular dementia; psychopathology; affective symptoms; neuropsychiatric symptoms; geriatric psychiatry