Механізми забезпечення економічної безпеки на мікро- та макрорівні в системі міжнародних відносин - Волоснікова, Наталія Миколаївна; Абрамов, Федір Володимирович; Губанова, Ніно Нодарівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Стаття присвячена аналізу механізмів забезпечення економічної безпеки в умовах трансформації міжнародних відносин, що супроводжується загостренням геополітичної напруги, економічними кризами та структурними змінами у глобальній економіці. У дослідженні висвітлено як національні, так і міжнародні аспекти формування стійкої економічної безпеки на мікро- та макрорівні, зокрема в умовах зростання взаємозалежності між державами, транснаціональними корпораціями та фінансовими інститутами. Особливу увагу приділено ролі міжнародних організацій (МВФ, Світовий банк, СОТ, ОЕСР) у розробці та імплементації економічних стратегій, спрямованих на зміцнення стійкості держав до глобальних економічних загроз. У статті досліджено інструменти державного регулювання економічної безпеки, серед яких: фінансово-бюджетна політика, антикризове управління, стратегічне планування розвитку ключових галузей та захист критичної інфраструктури. Окрему увагу приділено функціонуванню суб'єктів господарювання в умовах економічної турбулентності – зокрема, питанням корпоративної безпеки, адаптації бізнесу до зовнішньоекономічних ризиків та участі підприємств у міжнародних економічних зв'язках. The article is dedicated to an in-depth analysis of the mechanisms for ensuring economic security at both the micro and macro levels within the evolving framework of international relations. In the context of intensified geopolitical tensions, global economic disruptions, and structural shifts in international trade and finance, the issue of economic security is gaining unprecedented importance for both individual states and the global community. The authors examine the complex interplay between national strategies for safeguarding economic sovereignty and the influence of global institutions, such as the International Monetary Fund (IMF), the World Bank, the World Trade Organization (WTO), and the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). Special attention is paid to how these organizations support countries in managing crises, stabilizing financial systems, and creating a resilient economic environment. On the macro level, the study explores state-level policy instruments, including fiscal regulation, monetary interventions, critical infrastructure protection, and strategic sectoral development, aimed at reducing economic vulnerabilities. On the micro level, it highlights the role of enterprises in maintaining their own economic resilience through risk management, diversification strategies, cybersecurity measures, and adaptation to changing international economic conditions.
Mechanisms for ensuring economic security at the micro- and macro-level in the system of international relationsds
Keywords: економічна безпека; міжнародні відносини; економічна стабільність; глобальні ризики; міжнародні організації; державне регулювання; economic security; international relations; macro levels; micro levels; global risks; economic governance; international institutions