Investigation of surface roughness on face milled parts with round insert in planes parallel to the feed at various cutting speeds - Kundrak, Janos; Nagy, Antal; Markopoulos, Angelos P.; Karkalos, Nikolaos E. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
In this paper, the roughness of the surface produced by symmetrical face milling is examined. During the research work, the effect of the use of a round milling insert on the surface topography was studied at different cutting speeds. 2D and 3D surface roughness measurements were carried out in three measurement planes parallel to the feed direction, one of them being the plane of symmetry and the other two planes being at the same distance from it, in both sides. From the analysis of results, it was found that surface roughness decreases significantly for cutting speed values over 100 m/min and then its variation is minimal. Furthermore, higher values of surface roughness are observed in the symmetric plane than the other parallel planes and almost in every case, surface roughness was found to be larger on the entry side plane than the exit side plane.

У цій статті розглядається шорсткість поверхні, одержуваної шляхом симетричного торцевого фрезерування. В ході дослідницьких робіт вивчався вплив використання круглої фрезерної пластини на топографію поверхні при різних швидкостях різання. 2D і 3D вимірювання шорсткості поверхні проводилися в трьох площинах виміру, паралельних напрямку подачі, причому одна з них представляла собою площину симетрії, а дві інші - на однаковій відстані від неї, з обох сторін. В даній роботі експерименти по фрезеруванню з однією круглою пластиною проводилися на сталевих заготовках при різних значеннях швидкості різання, щоб визначити кореляцію швидкості різання і шорсткості поверхні. Як правило, можна констатувати, що значення шорсткості, отримані на поверхні, що створюється вставкою круглої форми, спочатку раптово зменшуються, а потім залишаються практично незмінними з збільшенням швидкості різання. З аналізу результатів були зроблені кілька висновків. Було виявлено, що значення шорсткості поверхні значно зменшуються між випадками швидкості різання 100 м/хв і 200 м/хв, і потім зміна шорсткості поверхні було майже мінімальним. Таким чином, стає очевидним, що з вивчених значень швидкості різання рекомендується 200 м/хв або більше для отримання хорошої шорсткості поверхні. Найбільше зменшення значень шорсткості поверхні спостерігалося на площині вхідної сторони, а найбільші значення шорсткості поверхні спостерігаються в основному на симетричній площині. Коли порівнюються значення шорсткості поверхні між площинами боку входу і виходу, кращу якість поверхні досягається на стороні виходу, де відбувається фрезерування, майже в кожному випадку. Нарешті, з точки зору однорідності поверхні швидкість різання 300 м/хв дала найкращий результат. Крім того, більш високі значення шорсткості поверхні спостерігаються в симетричній площині, ніж в інших паралельних площинах.
Дослідження шорсткості поверхні після торцевого фрезерування круглою ріжучою пластиною в площинах, паралельних напрямку подачі
Keywords: symmetrical milling; симетричне фрезерування