Зв'язок між обсягами торгів на фондовому ринку та міжнародними фондовими індексами в умовах воєнного стану - Савченко, Роман Олегович; Сергієнко, Олена Андріанівна (ФОП Лібуркіна Л. М., 2025)
У статті зазначено про важливість фондового ринку для економіки будь-якої країни, враховуючи його роль для стимулювання економічного зростання та визначено його головні функції. Поставлено за мету проведення аналітичного дослідження динаміки та структури обсягів торгів на операторах організованих ринків капіталу України для виявлення тісноти їхнього зв’язку із провідними міжнародними фондовими індексами та визначення найбільш інформативного індикатора для прогнозування ринкових змін. У роботі застосовано методи структурного та динамічного аналізу для оцінки трансформацій вітчизняного фондового ринку за 2019–2025 рр. За допомогою кореляційного аналізу визначено силу та напрям зв’язку між обсягами біржових торгів в Україні та світовими фінансовими індикаторами. Досліджено процес консолідації вітчизняного фондового ринку, виявлено зміщення вектора ринкової активності в умовах воєнного стану та інфляційного тиску. Лідером визначено ФБ ПФТС порівняно з ФБ «Перспектива» для воєнного періоду, що пов’язано з різним рівнем адаптивності операторів до кризових умов. Проаналізовано зміну структури фінансових інструментів: домінування ОВДП доповнилося появою нових активів. Встановлено, що воєнний стан стимулював розвиток торгівлі в іноземній валюті як інструменту мінімізації ризиків. Доведено наявність сильного прямого кореляційного зв’язку між сукупним обсягом торгів в Україні та міжнародними індексами. Найвищий коефіцієнт кореляції зафіксовано з європейським індексом DJ Euro STOXX 50, що свідчить про високий рівень синхронізації вітчизняного ринку з європейським фінансовим простором. Досліджено вплив воєнного стану на функціонування фондового ринку через призму кореляції з глобальними індикаторами. Визначено, що саме регіональні європейські індекси мають найбільшу прогностичну силу для українського ринку в умовах євроінтеграційних процесів. Результати дослідження можуть бути використані регуляторами та інвесторами для побудови прогнозних моделей розвитку фондового ринку та оцінки інвестиційної привабливості активів в умовах підвищеної волатильності.

The artile emphasizes the importance of the stock market for the economy of any country, considering its role in stiulatig economic growth and outlining its main functins. The study aims to conduct an analytial examinatin of the dynamics and structure of trading volumes at operators of Ukraine’s organized capital markets to identiy the strength of their connectin with leading internatinal stock indices and determine the most informatie indicator for predicting market changes. The study applies methods of structural and dynamic analysis to assess transformatins of the domesti stock market over 2019–2025. Correlatin analysis was used to determine the strength and directin of the relatinship between exchange trading volumes in Ukraine and global fiancial indicators. The process of consolidatin in the domesti stock market has been examined, revealing a shif in the vector of market actiity under martil law and infltinary pressure. The PFTS Stock Exchange was identiid as the leader compared to «Perspektyva» Stock Exchange during the wartie period, which is linked to diffrent levels of operator adaptability to crisis conditins. The changes in the structure of fiancial instruments were analyzed: the dominance of government bonds was accompanied by the emergence of new assets. It was found that martil law stiulated the development of foreign currency trading as a risk mitiatin tool. A strong direct correlatin between the total trading volume in Ukraine and internatinal indices was demonstrated. The highest correlatin coeffient was observed with the European index DJ Euro STOXX 50, indicatig a high level of synchronizatin of the domesti market with the European fiancial space. The impact of martil law on the functining of the stock market has been examined through the lens of correlatin with global indicators. It has been determined that regional European indices possess the greatest predictie power for the Ukrainian market amid European integratin processes. The study results can be used by regulators and investors to build forecastig models for stock market development and to evaluate the investment attactieness of assets under conditins of heightened volatiity.
The relatinship between trading volumes on the stock market and internatinal stock indices under martil law
Keywords: фондовий ринок; фінансовий простір; фінансові індикатори; фінансові інструменти; капітал; обсяг торгів; фондові індекси; кореляційний зв'язок; воєнний стан; криза; аналітика; оцінка; аналіз; stock market; fiancial space; fiancial indicators; fiancial instruments; capital; trading volume; stock indices; correlatin; martil law; crisis; analytis; evaluatin; analysis