Optimization of spatial arrangement of magnetic field sensors of closed loop system of overhead power lines magnetic field active silencing - Kuznetsov, B. I.; Nikitina, T. B.; Bovdui, I. V.; Voloshko, O. V.; Kolomiets, V. V.; Kobylianskyi, B. B. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Development of a method for optimization of spatial arrangement and angular position of magnetic field sensors of a closed system to ensure maximum efficiency of active silencing canceling of the magnetic field generated by overhead power lines. Methodology. Spatial arrangement and angular position of magnetic field sensors of closed loop system of overhead power lines magnetic field active silencing determined based on binary preference relations of local objective for multi-objective minimax optimization problem, in whith the vector objective function calculated based on Biot–Savart law. The solution of this vector minimax optimization problem calculated based on nonlinear Archimedes algorithm of multi-swarm multi-agent optimization. Results. Results of simulation and experimental research of optimal spatial arrangement and angular position of magnetic field sensors of a closed system to ensure maximum efficiency of active silencing of the magnetic field generated by overhead power lines with a barrel-type arrangement of wires. Originality. The method for optimization of spatial arrangement and angular position of magnetic field sensors of a closed system to ensure maximum efficiency of active shielding of the magnetic field generated by overhead power lines is developed. Practical value. An important practical problem optimization of spatial arrangement and angular position of magnetic field sensors of a closed system to ensure maximum efficiency of active silencing of the magnetic field generated by overhead power lines has been solved.

Розробка методу оптимізації просторового розташування та кутового положення датчиків магнітного поля замкнутої системи для забезпечення максимальної ефективності активного екранування магнітного поля, яке створювається повітряними лініями електропередачі. Методологія. Просторове розташування та кутове положення датчиків магнітного поля для замкнутої системи активного подавлення магнітного поля, яке створюваєтьс повітряними лініями електропередачі, визначене на основі бінарних відношень переваги локальної цілі для багатокритерійної задачі мінімаксної оптимізації, в якій векторна цільова функція розрахована на основі закону Біо-Савара. Рішення цієї задачі векторної мінімаксимальної оптимізації обчислюється на основі нелінійного алгоритму Архімеда мультиройної багатоагентної оптимізації. Результати. Результати моделювання та експериментальних досліджень оптимального просторового розташування та кутового положення датчиків магнітного поля замкнутої системи для забезпечення максимальної ефективності активного екранування магнітного поля, яке створюється повітряними лініями електропередачі з бочкоподібним розташуванням проводів. Оригінальність. Розроблено метод оптимізації просторового розташування та кутового положення датчиків магнітного поля замкнутої системи для забезпечення максимальної ефективності активного екранування магнітного поля, яке створюється повітряними лініями електропередачі. Практична цінність. Вирішено важливу практичну задачу проектування оптимального просторового розташування та кутового положення датчиків магнітного поля замкнутої системи для забезпечення максимальної ефективності активного екранування магнітного поля, яке створюється повітряними лініями електропередачі.
Keywords: overhead power transmission line; magnetic field; system of active silencing; spatial arrangement and angular position of magnetic field sensors; multi-objective parametric optimization; computer simulation; experimental research; повітряна лінія електропередачі; магнітне поле; система активного екранування; просторове розташування; кутове положення датчиків магнітного поля; багатокритерійна параметрична оптимізація; комп’ютерне моделювання; експериментальні дослідження