Дослідження методів безпечної маршрутизації у програмно-конфігурованих мережах - Левтеров, Андрій Іванович; Плєхова, Ганна Анатоліївна; Костікова, Марина Володимирівна; Бережна, Наталія Георгіївна; Окунь, Антон Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У сучасному світі безпека мережі є ключовим питанням інформаційної безпеки. Віртуальні мережі стали невід’ємною частиною сучасної ІТ-інфраструктури, що ставить перед нами виклики у сфері безпеки. Одним з рішень цієї проблеми є використання програмно-визначеної мережі (SDN), яка надає засоби контролю та керування мережевим трафіком. Однак, як і будь-яка технологія, SDN має свої вразливості, які необхідно враховувати під час її розгортання. Одним із інструментів, який допомагає врахувати вразливості мережевої інфраструктури, є стандарт Common Vulnerability Scoring System (CVSS). Це дозволяє кількісно визначити рівень уразливості інфраструктури, що забезпечує ефективний захист мережі. Аналіз стандарту CVSS є важливим етапом у розробці стратегії безпеки мережі. У цій статті аналізуються стандарти для побудови програмно-конфігурованих мереж. Зазначається, що SDN – це сучасний підхід до проектування, побудови та експлуатації інформаційних комунікаційних мереж. Використання SDN дає можливість безпосередньо програмувати та динамічно керувати мережею, а також абстрагувати функціональні можливості рівня інфраструктури. Однак зростання інтересу до SDN виявило недоліки їх застосування в боротьбі із загрозами кібербезпеці. Сама архітектура SDN, зовнішні шкідливі атаки, недостатній контроль доступу та засоби шифрування були визнані основними проблемами безпеки. Запропоновано використання інструментів безпечної маршрутизації на основі показників уразливості для підвищення рівня безпеки мережі площини даних SDN. Відповідно до проведеного аналізу вразливостей площини даних SDN та функціональності інструментів маршрутизації, автори рекомендують використовувати стандарт CVSS для кількісної оцінки рівня вразливості інфраструктури під час розробки та дослідження перспективних підходів до безпечної маршрутизації в площині даних програмно налаштованих мереж.

In today's world, network security is a key issue of information security. Virtual Networks have become an integral part of modern IT infrastructure, which presents us with challenges in the field of security. One solution to this problem is the use of software-defined networking (SDN), which provides a means to control and manage network traffic. However, as with any technology, SDN has its vulnerabilities that must be considered when deploying it. One of the tools that helps to take into account the vulnerabilities of network infrastructure is the Common Vulnerability Scoring System (CVSS) standard. It allows you to quantify the level of vulnerability of the infrastructure, which enables effective network protection. Analysis of the CVSS standard is an important stage in the development of a network security strategy. This paper analyzes the standards for building software-configured networks. It is noted that SDN is a modern approach to the design, construction, and operation of information communication networks. Using SDN makes it possible to directly program and dynamically manage the network, as well as to abstract the functionality of the infrastructure layer. However, the growing interest in SDN has revealed the shortcomings of their application in the fight against cybersecurity threats. The SDN architecture itself, external malicious attacks, and insufficient access control and encryption tools were found to be the main security challenges. The use of secure routing tools based on vulnerability metrics is proposed to increase the level of SDN data plane network security. According to the conducted analysis of SDN data plane vulnerabilities and the functionality of routing tools, the authors recommend using the CVSS standard to quantify the level of infrastructure vulnerability during the development and research of promising approaches to secure routing in the data plane of software-configured networks.
Enhancing security in software-defined networking through routing techniques exploration
Keywords: SDN; CVSS; вразливість; NFV; площина даних; NVD; програмно-визначена мережа; vulnerability; data plane; Software-Defined Networking