Здоров'я та життя людини – моральний імператив сучасності - Андрєєва, О. В.; Кобилінська, О. С. (Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», 2023)
Дослідження спрямоване на вивчення ролі моральних імперативів у забезпеченні здорового способу життя та добробуту людини в контексті фізичного виховання, спорту, фітнесу та рекреації. У зв’язку зі зростаючими викликами для здоров’я та довголіття в сучасному світі, необхідно розглянути моральний аспект цих проблем та визначити, які моральні принципи та цінності мають бути враховані для досягнення мети здорового та щасливого життя через рухову активність. У статті розглянуті теми, як вплив моральних цінностей на фізичне та психічне здоров’я через рухову активність, роль моралі в різних видах спорту та фітнесу, вплив соціального середовища на здоров’я та довголіття, та шляхи вирішення моральних проблем у галузі фізичного виховання та спорту. Подано узагальнення за результатами дослідження у галузі моральної філософії та соціальної психології, а також на аналізі актуальних тенденцій та викликів у галузі рухової активності та здоров’я.
Keywords: фізичне виховання; спорт; фітнес; рекреація; physical education; sports; fitness; recreation