Аналіз стану розподільчих мереж 10–35 кВ в загальній енергосистемі України - Жорняк, Людмила Борисівна; Бахметьєв, Владислав Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Метою статті є аналіз технічного стану, структурних характеристик і проблем експлуатації розподільчих електричних мереж середньої напруги 10–35 кВ в Україні в умовах сучасних викликів, зокрема військових дій, старіння інфраструктури та дефіциту обладнання. Проведено узагальнення статистичних даних щодо протяжності, складу та ступеня зносу основних елементів мереж: повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, комутаційної апаратури. Показано регіональну нерівномірність технічного стану, що зумовлює відмінності у показниках надійності, втрат електроенергії та рівні резервування. Особливу увагу приділено наслідкам повномасштабного вторгнення, яке спричинило масштабні фізичні руйнування, зростання кількості аварій і зниження коефіцієнта готовності систем. Визначено основні причини збоїв у роботі мереж – фізичний знос елементів, дефіцит запасних частин, логістичні обмеження та зміна режимів споживання. Продемонстровано, що відновлення мереж 10–35 кВ потребує комплексного підходу, який поєднує технічну модернізацію, цифровізацію моніторингу стану, створення резервів обладнання та залучення міжнародної технічної допомоги. Отримані результати можуть бути використані для планування заходів із модернізації та підвищення надійності розподільчих мереж середньої напруги.

The article aims to analyze the technical condition, structural characteristics, and operational problems of medium-voltage (10–35 kV) distribution networks in Ukraine under current challenges, including wartime damage, infrastructure aging, and equipment shortages. Statistical data on network length, composition, and wear of main components–overhead and cable lines, transformer substations, and switching devices – are summarized. The study reveals significant regional disparities in network reliability, energy losses, and redundancy levels. Particular attention is paid to the consequences of the full-scale invasion, which caused extensive physical destruction, increased outage frequency, and reduced system availability. The main causes of network failures are identified: physical degradation of assets, shortage of spare parts, logistical constraints, and altered consumption regimes. It is shown that the restoration of 10–35 kV networks require an integrated approach combining technical modernization, digital condition monitoring, spare-part stockpiling, and international technical assistance. The obtained results can be applied to plan modernization measures and improve the reliability of medium-voltage distribution networks.
Analysis of the state of 10–35 kV distribution networks in the Ukraine general power system
Keywords: розподільчі мережі 10–35 кВ; технічний стан; надійність електропостачання; фізичний знос; аварійність; енергетична інфраструктура; модернізація; енергетична безпека; стійкість енергосистеми; 10–35 kV distribution networks; technical condition; power supply reliability; equipment wear; outage rate; energy infrastructure; modernization; energy security; power system resilience