Постановка елементарних задач аудиту передумови положень бухгалтерського обліку в інформаційній технології системи підтримки прийняття рішень - Нескородєва, Т. В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Мета статті. Виконати постановку задач аудиту передумови Положень (стандарту) бухгалтерського обліку для ІТ системи підтримки прийняття рішень (СППР) як складових методики формалізації інформації при її проектуванні, виявити інваріантні задачі щодо особливостей підприємства. Результати. Встановлено, що є проблема універсальності автоматизованих засобів аналізу, а також повноти і універсальності ІТ аудиту. Відділено два типи структурних елементів предметної області первинного обліку, інваріантних відносно особливостей підприємства: об’єкті операція. Це дозволило визначити структурні елементи інформаційної моделі предметної області: дані, що характеризують об'єкт,і дані, що характеризують операцію. Визначені два типи взаємозв’язків між елементами предметної області, що підпорядковані правилам передумови «Повнота», які формалізовано у вигляді графів відповідності. Перший між двома послідовними операціями, другий - між двома взаємопов'язаними об'єктами. Це зробило можливим визначити, що перевірку множини зв'язки первинних даних бухгалтерського обліку, які підпорядковані передумові, можна декомпозувати на перевірку двох видів взаємозв’язків, що виділені вище. На основі методології узагальненого-множинного відображення інформації виконана постановка двох типів елементарних задач аудиту. Це дозволяє декомпозувати задачу автоматизації аудиту передумови на два типи задач.

The purpose of the article. Perform the task of auditing the precondition of the accounting Provisions (standards) in IT DSS as components of the methodology of information formalization in the design IT, which are invariant with respect to the features of the enterprise. It was determined that there is a problem of universality of automated analysis tools, as well as the completeness and complexity of IT audit design techniques. Two types of structural elements of the domain of verification of primary accounting are identified, which are invariant with respect to the enterprise features: object and operation. This allowed us to determinethe structural elements of the information model of the subject area: the data characterizing the object and the data characterizing the operation. Two types of interconnections are defined, between the elements of the subject domain of primary accounting, subordinate to the rules of the subject, which are formalized in the form of graphs of correspondence relations. The first between two successive operations, the second -between two interrelated objects. This made it possible to determine that the verification of the multiple interrelationships of primary accounting data subordinate to the premise canbe decomposed into the verification of two types highlighted above. Based on the method of generalized-plural mappingof information, two types of elementary tasks for audit of a premise were set. This allows decomposing the task of automating the verification of a prerequisite into two types of tasks.
Formulation of elementary tasks of audit subsystems of accounting provisions precondition in IT decision support system
Keywords: методика узагальнено-множинного відображення інформації; первинний облік; the method of generalized-multiple map-ping of information; primary accounting