Спосіб одержання модифікованих жирів - Чумак, Ольга Петрівна; Гладкий, Федір Федорович; Гладкий, Максим Валентинович; Лісачук, Георгій Вікторович; Чирков, Ігор Миколайович (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2007)
Спосіб одержання модифікованих жирів нагріванням вихідних жирів, що містять ненасичені ацильні групи, при перемішуванні в присутності каталізатора, який відрізняється тим, що вихідні жири нагрівають з ефірами насичених жирних кислот та нижчих одноатомних спиртів, підтримуючи мольне відношення жир:ефір насиченої жирної кислоти як 1:1-3, в присутності 0,00005-15 % від маси жиру специфічного ліполітичного ферменту як каталізатора при температурі 35-70 °С впродовж 0,5-7 годин з наступним відділенням ферменту та обробкою нижчим одноатомним спиртом, який беруть 50-100 % від маси жиру, при температурі 76-78 °С впродовж 0,5-1,0 годин, охолодженням суміші до температури 3-4 °С впродовж 0,5-1,0 години, механічним відділенням цільового продукту і видаленням із нього залишків спирту нагріванням.
Keywords: патент; винахід; переетерифікація; метилат натрію; етилат натрію; ненасичені жирн кислоти