Методичні вказівки до лабораторних робіт і самостійної роботи за темою "Аміно- і діазосполуки: синтез, властивості та ідентифікація" - Міхедькіна, Олена Йосипівна; Ларіна, Ганна Іванівна; Циганков, Олександр Валерійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Лабораторні роботи за темою «Аміно- і діазосполуки: синтез, властивості та ідентифікація» виконуються студентами в межах програми дисципліни «Органічна хімія» та програми дисципліни «Додаткові розділи органічної хімії» з метою більш детального вивчення препаративних методів синтезу амінів, а також їх подальшої трансформації в практично важливі сполуки. Особлива увага приділена застосуванню первинних ароматичних амінів для синтезу на їх основі таких діазосполук як солі арендіазонію. Висока реакційна здатність солей арендіазонію дозволяє вводити в ароматичне ядро замісники, які неможливо ввести безпосередньо реакціями електрофільного заміщення, а також синтезувати азосполуки, що використовуються в якості азобарвників та індикаторів. Ці методичні вказівки передбачають самостійне виконання студентами якісних реакцій на визначення первинних, вторинних і третинних амінів, а також виконання синтезів практично важливих сполук на основі первинних ароматичних амінів.
Keywords: методичні вказівки; аміни; діазо- і азосполуки; хімічні технології; синтез метиламіну; синтез фенолу