Інформаційно-методична основа визначення оцінки екологічності складних природно-техногенних об’єктів - Козуля, Тетяна Володимирівна; Білова, Марія Олексіївна (Навчально-науковий комплекс "Інститут прикладного системного аналізу" НТУУ "КПІ", 2017)
Визначено основні шляхи удосконалення комплексної системи оцінювання безпечності стану складних природно-техногенних об’єктів з виявленням факторів їх дестабілізації з метою регулювання сталого розвитку і прийняття керувальних заходів. Проаналізовано перспективи впровадження когнітивного моделювання в систему інформаційно-методичного забезпечення оцінки екологічності складних об’єктів. Надано практичну реалізацію запропонованої методики на прикладі прогнозування стану Харківського регіону.
Keywords: графоаналітичне моделювання; когнітивна карта; компараторна ідентифікація; прогнозні розрахунки