Experimental validation of fuzzy logic controller based on voltage perturbation algorithm in battery storage photovoltaic system - Bounechba, H.; Boussaid, A.; Bouzid, A. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Solar photovoltaic (PV) has recently become very important especially in electrical power applications for countries with high luminosity because it is an effectively unlimited available energy resource. Depending on solar radiation and temperature, the PV generator has a non-linear characteristic with a maximum power point (MPP). The novelty is the efficiency improvement of a PV energy module, it is necessary to track the MPP of the PV array regardless of temperature or irradiation circumstances. Purpose. This paper presents the modeling and the digitally simulation under MATLAB/Simulink of a Fuzzy Logic Controller based on Voltage Perturbation Algorithm (FLC-VPA) applied to PV battery charging system, which consists of PV module, DC-DC boost converter, MPP tracking (MPPT) unit and battery storage. Methods. The DSP1104 is then used to experimentally implement this MPPT algorithm for real-time driving. The obtained results show the high precision of the proposed FLC-VPA MPPT around the optimal point compared to the conventional VPA under stable and changing meteorological conditions. Practical value. The experimental results approve the effectiveness and validity of the proposed total control system in the PV system.

Сонячна фотоелектрична (PV) енергія останнім часом стала дуже важливою, особливо в електроенергетиці в країнах з високим сонячним освітленням, оскільки вона є фактично необмеженим доступним енергетичним ресурсом. Залежно від сонячного випромінювання та температури, PV генератор має нелінійну характеристику з точкою максимальної потужності (MPP). Новизною є підвищення ефективності PV енергетичного модуля, що необхідно відстежувати MPP PV батареї незалежно від температури або умов опромінення. Мета. У цій статті представлено моделювання та цифрове моделювання в рамках MATLAB/Simulink контролера нечіткої логіки на основі алгоритму збурення напруги (FLC-VPA), що застосовується до системи зарядки PV батарей, яка складається з PV модуля, DC-DC підвищувального перетворювача, системи MPP (MPPT) та акумуляторної батареї. Методи. DSP1104 використовується для експериментальної реалізації цього MPPT алгоритму для режиму реального часу. Отримані результати показують високу точність пропонованого FLC-VPA MPPT біля оптимальної точки порівняно з традиційним VPA у стабільних та мінливих метеорологічних умовах. Практична цінність. Результати експериментів підтверджують ефективність та обґрунтованість запропонованої системи контролю у PV системі.
Keywords: maximum power point; fuzzy logic controller based on voltage perturbation algorithm; battery; boost converter; точка максимальної потужності; контролер нечіткої логіки на основі алгоритму збурення напруги; акумулятор; підвищувальний перетворювач