Методичні вказівки до виконання курсового проєкту з дисципліни "Економіка та організація торгівлі" - Мащенко, Марина Анатоліївна; Лісна, Ірина Федорівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Актуальність вивчення дисципліни «Економіка та організація торгівлі» зумовлена ключовою роллю торгівлі як складової економіки, що забезпечує ефективний рух товарів і послуг від виробника до споживача. Знання принципів організації торговельної діяльності, ринкових механізмів, економічного обґрунтування господарських рішень є необхідною умовою підготовки фахівців, здатних діяти в умовах конкурентного середовища, цифровізації ринку та змін споживчої поведінки. Виконання курсового проєкту є важливим етапом формування у студентів навичок самостійної науково-дослідної роботи, розвитку творчого підходу до опанування змісту навчальної дисципліни, вміння здійснювати критичний відбір літературних джерел, збирати, систематизувати та аналізувати фактичний матеріал. Це також сприяє здатності поєднувати теоретичні знання з практикою функціонування сучасних торговельних підприємств та організацій, формулювати обґрунтовані висновки і пропозиції щодо підвищення ефективності їхньої діяльності. Курсовий проєкт з навчальної дисципліни «Економіка та організація торгівлі» є обов’язковим компонентом освітньо-професійної програми «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 076 «Підприємництво та торгівля» і виконується протягом п’ятого семестру. Метою виконання курсового проєкту є закріплення та поглиблення теоретичних знань із ключових тем дисципліни, а також їх застосування у процесі аналітичного дослідження. У межах курсової роботи студенти мають продемонструвати здатність до оцінки поточного стану організації торговельної діяльності конкретного підприємства, виявлення проблемних аспектів і розробки практичних рекомендацій щодо їх удосконалення. Застосування сучасної методології полягає у тому, що під час виконання роботи студент повинен використовувати новітні розробки, застосовувати інноваційні методи досліджень, користуватися сучасними економічними виданнями.
Keywords: методичні вказівки; курсовий проєкт; торгівля; організація торгівлі; економіка; підприємництво