Теоретичне визначення температури різання при лезовій обробці - Новіков, Федір Васильович; Полянський, Володимир Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У роботі запропоновано дві розрахункові схеми для визначення температури різання при механічній обробці. Перша розрахункова схема заснована на урахуванні безперервного рівномірного в часі зняття оброблюваного матеріалу, що досягається вумовах шліфування, коли зв'язка шліфувального круга безупинно контактує з оброблюваним матеріалом. Друга розрахункова схема заснована на тому, що процес стружкоутворення при різанні в умовах лезової обробки здійснюється шляхом періодичних зсувів елементарних об'ємів матеріалу вздовж умовної площини зсуву, яка розташована під певним кутом до напряму руху оброблюваної деталі. Розрахунками встановлено, що при їх значному збільшенні температура різання може збільшуватися до 10 разів. Це має місце при шліфуванні в умовах безперервного контакту зв'язки шліфувального круга із оброблюваним матеріалом. При лезовій обробці кількість виникаючих в зоні різання зсувних елементарних об'ємів оброблюваного матеріалу незначна, що дозволяє знизити температуру різання і підвищити якість та продуктивність обробки, привести у відповідність розрахункові та експериментальні значення температури різання. Це дозволяє з нових теоретичних позицій обґрунтувати ефективність переходу на фінішних операціях від процесу шліфування до сучасних методів лезової обробки.

The paper proposes two calculation schemes for determining the cutting temperature during mechanical processing. The first calculation scheme is based on taking into account the continuous uniform removal of the processed material over time, which is achieved in grinding conditions, when the connection of the grinding wheel is in continuous contact with the processed material. The second calculation scheme is based on the fact that the process of chip formation during cutting under the conditions of blade processing is carried out by periodic shifts of elementary volumes of the material along the conventional shear plane, which is located at a certain angle to the direction of movement of the processed part. Calculations have established that with their significant increase, the cutting temperature can increase up to 10 times. This occurs when grinding in conditions of continuous contact between the bond of the grinding wheel and the processed material. During blade processing, the number of shear elementary volumes of the processed material arising in the cutting zone is insignificant, which allows you to reduce the cutting temperature and increase the quality and productivity of processing, bring the calculated and experimental values of the cutting temperature into line. This makes it possible to justify the effectiveness of the transition from the grinding process to modern methods of blade processing in the finishing operations from new theoretical positions.
Theoretical determination of cutting temperature during blade processing
Keywords: баланс тепла; точіння; температурний критерій; джерело тепла; інтенсивність тертя; якість обробки; продуктивність обробки; умовне напруження різання; heat balance; turning; temperature criterion; heat source; friction intensity; processing quality; processing performance; conventional cutting stress