Методичні вказівки "Методи та засоби випробувань продукції" до виконання практичних робіт з навчальної дисципліни "Технічні вимірювання та випробування продукції" - Горкунов, Борис Митрофанович; Дроздова, Тетяна Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Сучасний розвиток науки і техніки визначає підвищені вимоги до якості та надійності продукції, що виготовляється в різних галузях промисловості. Забезпечення цих вимог неможливе без застосування систематичних і обґрунтованих методів технічних вимірювань та випробувань, які дозволяють отримати достовірну інформацію про характеристики, властивості та експлуатаційні параметри виробів. Вимірювання та випробування є важливою складовою процесів сертифікації, стандартизації, контролю відповідності продукції встановленим нормам та вимогам безпеки. Дисципліна «Технічні вимірювання та випробування продукції» формує у студентів знання щодо основних принципів побудови, методів та засобів проведення випробувань, а також навички застосування сучасних інформаційно-вимірювальних технологій у практиці контролю та оцінювання якості продукції. Методичні вказівки «Методи та засоби випробувань продукції» розроблені з метою надання студентам допомоги у виконанні практичних робіт, закріпленні теоретичних знань та формуванні практичних умінь роботи з випробувальним обладнанням. Виконання практичних завдань сприятиме розвитку навичок вибору оптимальних методів випробувань, правильного використання вимірювальних засобів, аналізу результатів та оцінки похибок. Таким чином, використання цих методичних вказівок дозволить студентам спеціальності «Інформаційно-вимірювальні технології» набути компетентностей, необхідних для подальшої професійної діяльності у сфері контролю якості та випробувань продукції, а також для роботи в метрологічних і випробувальних лабораторіях.
Keywords: методичні вказівки; практична робота; методи та засоби випробувань продукції; технічні вимірювання; випробування продукції; інформаційно-вимірювальні технології