Вплив інтелектуальних технологій на стратегічне управління організаційним розвитком: аналіз та перспективи - Лінькова, Олена Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
В статті досліджено вплив інтелектуальних технологій на стратегічне управління організаційним розвитком: підвищення ефективності, прискорення адаптивності, сталість конкурентоспроможності. Проаналізовані основні напрямки досліджень за темою: уточнення понять "інтелектуальні технології", "стратегічне управління", "організаційний розвиток" та їх взаємозв’язок; вибір методів дослідження для отримання об’єктивних результатів; аналіз інтелектуальних технологій, їх потенціалу використання в управлінні; вплив інтелектуальних технологій на різні аспекти стратегічного управління (збір, обробку даних, управління змінами, планування, управління ресурсами); перспективи і проблеми використання інтелектуальних технологій; етичні та соціальні аспекти. Визначено характеристики стратегічного управління організаційним розвитком: спрямування на досягнення довгострокових цілей організації; передбачення змін зовнішнього середовища (проактивність); прискорення процесу адаптації до змін; синергетика (об’єднання різних аспектів діяльності організації для отримання додаткового ефекту). Систематизовано використання інтелектуальних технологій в стратегічному управлінні: аналіз і прогноз даних; автоматизації процесів за допомогою інтелектуальних систем; персоналізація досвіду клієнтів; управління талантами з використанням штучного інтелекту; прийняття обґрунтованих стратегічних рішень. Моделювання процесу впровадження інтелектуальних технологій в стратегічне управління організаційним розвитком дозволяє приймати обґрунтовані рішення, оцінювати їх ефективність, досягати стратегічних цілей. Проаналізовано теорії організаційного розвитку для визначення факторів, які необхідно врахувати при впровадженні інтелектуальних технологій: стадія розвитку організації; рівень знань і компетенцій; процес змін; поведінка співробітників; організаційна культура; взаємодія елементів системи та стейкхолдерів. Систематизовано можливості та виклики використання інтелектуальних технологій у стратегічному управлінні організаційним розвитком, що дозволило концептуально змоделювати процес оцінки ефективності для прогнозування і вибору рішення розвитку за різних сценаріїв, під впливом різних факторів. Елементи моделювання ефективності інтелектуальних технологій в управління організаційним розвитком: ціль; критерії; методи оцінки; вплив різних факторів; навчання персоналу; захист даних; створення екосистем.

The article examines the impact of intelligent technologies on strategic management of organizational development: increasing efficiency, accelerating adaptability, and maintaining competitiveness. The main areas of research on the topic are analyzed: clarification of the concepts of “intelligent technologies”, “strategic management”, “organizational development” and their relationship; selection of research methods to obtain objective results; analysis of intelligent technologies, their potential for use in management; impact of intelligent technologies on various aspects of strategic management (data collection, processing, change management, planning, resource management); prospects and problems of using intelligent technologies; ethical and social aspects. The characteristics of strategic management of organizational development are determined: focus on achieving long-term goals of the organization; prediction of changes in the external environment (proactivity); acceleration of the process of adaptation to changes; synergy (combining various aspects of the organization’s activities to obtain an additional effect). The use of intelligent technologies in strategic management is systematized: data analysis and forecasting; process automation using intelligent systems; personalization of customer experience; talent management using artificial intelligence; making informed strategic decisions. Modeling the process of implementing intelligent technologies in strategic management of organizational development allows you to make informed decisions, assess their effectiveness, and achieve strategic goals. Theories of organizational development are analyzed to determine the factors that need to be taken into account when implementing intelligent technologies: the stage of organization development; level of knowledge and competencies; change process; employee behavior; organizational culture; interaction of system elements and stakeholders. The possibilities and challenges of using intelligent technologies in strategic management of organizational development are systematized, which made it possible to conceptually model the process of assessing the effectiveness of forecasting and choosing a development solution under different scenarios, under the influence of different factors. Elements of modeling the effectiveness of intelligent technologies in organizational development management: goal; criteria; evaluation methods; influence of various factors; personnel training; data protection; creation of ecosystems.
The impact of intellectual technologies on strategic management of organizational development: analysis and prospects
Keywords: інтелектуальні технології; штучний інтелект; стратегічне управління; організаційний розвиток; зацікавлені групи; сталий розвиток; intelligent technologies; artificial intelligence; strategic management; organizational development; stakeholders; sustainable development