Застосування методів пінч-аналізу для підвищення енергоефективності ректифікаційної установки - Бабак, Тетяна Геннадіївна; Биканов, Сергій Миколайович; Пономаренко, Євгенія Дмитрівна (ТОВ НВП Інтерсервіс, 2021)
Для підвищення енергоефективності процесу ректифікації суміші метанол-вода було запропоновано проект модернізації мережі теплообмінного обладнання ректифікаційної установки. Було проведено екстракцію даних процесу, побудовано складені криві теплових потоків, визначено недоліки в рекуперації тепла. Для обраного ∆Tmin= 7°С обчислено цільові значення потужності зовнішніх утиліт та побудовано мережу теплообмінників. Підібрано сучасні пластинчаті теплообмінні апарати. Оцінка терміну окупність проекту складає півроку.

The retrofit of the rectifying plant heat exchanger network was proposed to improve the methanolwater mixture refining process energy efficiency. Process data extraction was done, the composite curves were constructed, the shortcomings in heat recovery were exposed. The target values of utilities for the selected ∆Tmin= 7°С were calculated, the heat exchanger network was designed. Modern plate heat exchangers were selected. The estimated payback period of the design is half a year.
Application of the pinch analysis techniques for the rectifying plant energy efficiency improving
Keywords: ректифікаційна установка; рекуперація енергії; пластинчаті теплообмінники; rectifying plant; heat recovery; pinch analysis; threshold problem; plate heat exchanger