Математичне моделювання об'єктів керування хімічних і фармацевтичних виробництв - Красніков, Ігор Леонідович; Бабіченко, Анатолій Костянтинович; Вельма, Володимир Іванович; Подустов, Михайло Олексійович; Зайцев, Олександр Іванович; Бабіченко, Юлія Анатоліївна (ТОВ "С.А.М.", 2015)
У навчальному посібнику висвітлені основні принципи математичного моделювання та його застосування щодо визначення динамічних характеристик об’єктів хімічної і фармацевтичної технології. Розглядаються аналітичні, експериментальні і експериментально-аналітичні методи визначення математичних моделей для найбільш розповсюджених типових об’єктів. Викладено навчальний матеріал загальнотеоретичного характеру, який ілюструється великою кількістю прикладів. Посібник призначено для студентів спеціальності "Комп’ютерно-інтегровані технологічні процеси і виробництва". Може бути корисним для студентів хіміко-технологічного напряму підготовки, а також фахівцям, що спеціалізуються в галузі автоматизації.
Keywords: моделювання фізичне; здатність акумулююча; самовирівнювання; швидкодія; запізнювання; функція передатна; принципи аналітичного методу; принцип блоковий; принцип збереження маси; модель ідеального перемішування; модель ідеального витіснення; метод аналітичний; ресивер; теплообмінник; масообмін; апроксимація; оптимізація