Кібербезпека: основи кодування та криптографії - Євсеєв, Сергій Петрович; Мілов, Олександр Володимирович; Остапов, Сергій Едуардович; Сєвєрінов, Олександр Васильович (Видавництво ПП "Новий Світ – 2000", 2023)
В навчальному посібнику розглянуто питання основ теорії інформації, формування дискретного каналу, основні критерії та показники теорії інформації та кодування, приведені основі підходи щодо побудови кодових сисем на основі класичних завадостіких кодів, а також побудова кодових систем на основі алгеброгеометричних кодів, приведені алгоритми кодування та розкодування. Розглянути питання теорії захисту інфорамації, основи криптографії, розглянуті основні підходи побудови симетричних та несиметричних криптосистем, їх властивості. Окремо розглянути питання квантової механіки, та використання квантових алгоритмів, щодо їх використання в сучасних системах безпеки. Навчальний посібник призначений для аспірантів та студентів галузі знань 12 – Інформаційні технології, а також може бути корисним для студентів усіх інших спеціальностей та освітньо-професійних програм, в межах яких викладаються дисципліни циклу інформаційних технологій.
Keywords: навчальний посібник; кібербезпека; основи кодування; основи криптографії; теорія інформації; криптографічні механізми захисту інформації