Вибір раціонального режиму періодичної експлуатації газових та газоконденсатних свердловин - Воловецький, Володимир Богданович; Василенко, Сергій Вікторович; Витязь, Олег Юлійович; Борин, Василь Степанович; Щирба, Оксана Миколаївна; Гнітко, Андрій Володимирович (НТУ "ХПІ", 2017)
В статті розглянуто періодичну експлуатацію газових та газоконденсатних свердловин на завершальній стадії розробки родовищ. Експлуатація таких свердловин характеризується ускладненнями при видобуванні вуглеводнів. Запропоновано шляхи автоматизації періодичної експлуатації свердловин за рахунок встановлення на вхідному газопроводі установки підготовки газу системи регулювання. За допомогою системи регулювання при зростанні або зниженні тиску на вході установки підготовки газу відповідно здійснюється пуск в експлуатацію свердловин або їх зупинка. Впровадження даного заходу дозволить контролювати умови експлуатації свердловин.

The article describes the periodic operation of gas and gas-condensate wells at the final stage of field development. The operation of such wells is characterized by complications in the process of hydrocarbons production. The authors have proposed the ways to automate the periodic operation of wells by means of installing the control system at the inlet gas line of gas treatment unit. In case of pressure rise or drop at the inlet of gas treatment unit the control system regulates bringing wells into production or their shutdown. The introduction of the proposed method will help to control the well production conditions.
Selection of the rational periodic operation mode for gas and gas-condensate wells
Keywords: шлейф; технологічний режим; автоматизоване управління; комплекс регулювання роботи свердловин; КРРС; technological mode; automated control