Проблеми формування ресурсної бази фінансового забезпечення діяльності підприємств комунальної форми власності - Стригуль, Лариса Станіславівна; Дороманджи, Анастасія Володимирівна; Стригуль, Антон Андрійович (Дніпровський національний університет залізничного транспорту ім. ак. В. Лазаряна, 2020)
Мета. Робота присвячена дослідженню проблеми формування ресурсної бази фінансового забезпечення підприємств комунальної форми власності в умовах децентралізації та розробка напрямків залучення інвестицій, та шляхи їх перетворення в ефективний інструмент соціально-економічного розвитку. Методика. Для вирішення даної наукової проблеми застосовано методи : ретроспективний; структурний; порівняльного аналізу емпіричних даних; графічно-аналітичний; абстрактно-логічного узагальнення. Результати. У роботі досліджено і проаналізовано проблеми та чинники формування ресурсної бази фінансового забезпечення вітчизняних комунальних підприємств метрополітену. Наукова новизна. У процесі аналізу формування ресурсної бази фінансового забезпечення діяльності підприємств метрополітену комунальної форми власності запропоновано впровадження нових механізмів фінансування, що сприятиме підвищенню ефективності їх функціонування, наданню якісних суспільних послуг та ефективному використанню бюджетних коштів. Практична значимість. Окремі результати та висновки статті можуть бути використані органами місцевої влади та місцевого самоврядування для реалізації напрямків залучення фінансових, та шляхи їх перетворення в ефективний інструмент соціально-економічного розвитку підприємств метрополітену.

Purpose. The work is devoted to the study of the problem of the formation of a resource base for financial support of enterprises of communal ownership in the context of decentralization and the development of directions for attracting investments, and ways of transforming them into an effective tool for social and economic development. Methodology. To solve this scientific problem, the following methods were used: retrospective; structural; comparative analysis of empirical data; graphical and analytical; abstract logical generalization. Results. The paper investigates and analyzes the problems and factors of the formation of the resource base of the financial support of domestic utilities of the underground. Scientific novelty. In the process of analyzing the formation of a resource base for financial support of the activities of municipal metro enterprises, it is proposed to introduce new financing mechanisms, which will improve the efficiency of their functioning, the provision of high-quality public services and the effective use of budget funds. Practical significance. Certain results and conclusions of the article can be used by local authorities and local governments to implement the directions of attracting financial and ways of transforming them into an effective tool for the socio-economic development of metro enterprises.
Problems of formation of the resource base of financial support for the operations of the enterprises of the communal form of property
Keywords: фінансове забезпечення; комунальні підприємства; інвестиції; фінансові ресурси; ресурсна база; транспортні підприємства; метрополітен; бюджетне фінансування; financial support; utilities; investments; financial resources; resource base; transport enterprises; metro; budget financing