Концептуальне оформлення поняття "ідеологія": філософські підходи - Владленова, Іліана Вікторівна (Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого, 2014)
Проаналізовано феномен ідеології як складної концептуальної структури, яка визначає вектор соціально-політичних трансформацій, формує базис бачення цілісності політичних процесів, що відбуваються в політичному просторі, усвідомлення їх детермінації і смисловій завантаженості. Виділено базові компоненти ідеології, які взаємодіють у переплетеннях інтенціональної свідомості (Е. Гуссерль, С. Джон), поглибленої історичної свідомості (К. Ясперс), дієво-історичної свідомості (Г. Гадамер).

The paper analyzes the phenomenon of a complex conceptual structure determining the vector of socio-political transformations, which is involved in shaping the basis of view of integrity of political processes, understanding of determination and notional load of the processes happening in the political space. The work singles out the base components of ideology interacting in the tangles of intentional consciousness (E. Husserl, S. John), profound historical consciousness (K. Jaspers), and active-historical consciousness (H. Gadamer).
Conceptual shaping of the notion "ideology": philosophical approaches
Keywords: світогляд; політична структура суспільства; соціальна реальність; інститути влади; ideology; worldview; political structure of society; social reality