Діагностика захворювання людини за характером зміни термодинамічних процесів - Стенцель, Й. І.; Проказа, О. І.; Рябіченко, А. В.; Петросян, Л. І. (НТУ "ХПІ", 2015)
Досліджуються термодинамічні процеси в біологічному організмі при захворюваннях, котрі супроводжуються екзотермічними чи ендотермічними змінами теплової енергії. Показано, що такі процеси можна описати на основі теорії реологічних перетворень теплової енергії. Приведена узагальнена нелінійна математична модель термодинамічних процесів в організмі людини, а також можливі початкові та граничні умови, при котрих можна отримати аналітичне рішення для розподілення температурного поля. У результат ті теоретичних та експериментальних досліджень показано, що характер зміни температурного поля залежить від вікового стану людини.

Are investigated thermodynamic processes in a biological organism in diseases which are accompanied by exothermic or endothermic change of thermal energy. It is shown that such processes can be described by the theory of rheological conversion of thermal energy. The summarizing non-linear mathematical model of thermodynamic processes in the person body is shown as well as initial and boundary conditions under which it is possible to obtain an analytical solution for the distribution of the temperature field. As a result of theoretical and experimental researches have shown that the nature of the temperature field depends on the age of the person condition.
The diagnostics of diseases of person on character of changes of thermodynamic processes
Keywords: температура; метод; хвороба; організм; реологія; енергія; method; disease; organism; rheology