До питання оцінки залишкового ресурсу ізоляції обмоток силового сухого трансформатора - Грабко, Володимир Віталійович; Грабко, Валентин Володимирович; Кучерявий, Андрій Васильович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
В роботі спрямовано увагу на строк служби ізоляції обмоток силового сухого трансформатора, що працює при певному навантаженні та у заданому температурному діапазоні. На підставі паспортних даних розроблено математичні модель, застосування якої дозволяє оцінювати процес витрачання робочого ресурсу ізоляції під дією температури навколишнього середовища та при певному навантаженні трансформатора. Відповідно до математичної моделі розроблена структура пристрою, яка дозволяє оцінювати стан залишкового робочого ресурсу ізоляції обмоток силового сухого трансформатора як в режимі малих навантажень, так і в режимі перевантаження за певних температурних впливів навколишнього середовища.

The work focuses on the service life of the insulation of the windings of a power dry transformer operating at a certain load and in a given temperature range. Based on the passport data, a mathematical model has been developed, the application of which allows assessing the process of consumption of the working resource of the insulation under the influence of ambient temperature and at a certain transformer load. In accordance with the mathematical model, a device structure has been developed that allows assessing the state of the residual operating life of the insulation of the windings of a power dry transformer both in the low-load mode and in the overload mode under certain environmental temperature influences.
On the question of assessment of the residual resource of the insulation of the winding of a power dry transformer
Keywords: силовий сухий трансформатор; ізоляція обмоток; робочий ресурс; математична модель; пристрій; power dry transformer; winding insulation; working life; mathematical model; device