Вимірювач низькочастотних струмів радіозавад - Немченко, Юрій Семенович; Лісной, Іван Петрович; Сараєв, Олександр Іванович; Гученко, Олександр Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Розглянуто норми і методика вимірювань низькочастотних струмів радіоперешкод в проводах електроживлення обладнання військової техніки відповідно до вимог розділу NCE01 стандарту НАТО АЕСТР-500. Для реалізації цих випробувань створено експериментальний зразок струмоз'ємника. Представлена методика розрахункової оцінки параметрів струмоз'ємника. Конструктивні параметри експериментального зразка струмоз'ємника такі: число витків 20 на феритових кільцях марки 2000НН з габаритами: зовнішній діаметр 120 мм, внутрішній діаметр 80 мм, товщина 25 мм; вимірювальної кабель марки РК50-2-21 довжиною3 м. Описана методика і результати розробки RL-інтегратора. Представлені результати експериментального визначення метрологічних характеристик струмоз'ємника. Визначено залежність коефіцієнта перетворення від часто-ти в діапазоні від30 Гц до100 кГц. На частотах понад200 Гц коефіцієнт перетворення стабільний і дорівнює 20,8 дБ мкА/мкВ. Представлені результати використання струмоз'ємника при проведенні випробувань приладу БПВР-400-1, а також перевірена можливість його використання для інших видів вимірювань, зокрема, вимірювання гармонік струму приладу «Артон-08П».

The norms and methods of measuring low-frequency currents of radio interference in the power supply wires of military equipment are considered in accordance with the requirements of the NCE01 section of the NATO AESTR-500 standard. To implement these tests created an experimental sample of the current collector. A method for calculating the current collector parameters is presented. The design parameters of the experimental sample of the current collector are as follows: the number of turns 20 on the ferritering of the brand 2000НН with dimensions: outer diameter 120 mm, inner diameter 80 mm, thickness 25 mm; measuring cable brand PK50-2-21 with a length of 3 m. The methodology and results of the development of the RL-integrator are described. The results of the ex-perimental determination of the metrological characteristics of the current collector are presented. The dependence of the conversion coefficient on the frequency in the range from 30 Hz to 100 kHz is determined. At frequencies above 200 Hz, the conversion factor is stable at 20.8 dB µA/µV. The results of using the current collector during testing of the BPVR-400-1 device are presented, and the possibility of its use for other types of measurements, in particular, the measurement of current harmonics of the Arton-08P device, is also verified.
Measuring low frequency currents
Keywords: вимірювання; експериментальний зразок струмознімача; measurement; experimental sample of current collector