Межі стійкості двомасової електромеханічної системи з фрикційним навантаженням у модифікованих узагальнених безрозмірних параметрах - Клепіков, Володимир Борисович; Бєляєв, Олег Сергійович; Лапін, Андрій Андрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Розглянуто аспекти синтезу енергоефективної електромеханічної системи автоматичного керування електроприводу широкого класу машин і механізмів з нелінійним фрикційним навантаженням. Система містить пружний зв'язок між інерційними масами, а механічна характеристика навантаження – "падаючу" ділянку, на якій підвищення швидкості ковзання супроводжується зменшення сили опору. Одержані аналітичні співвідношення для розрахунку меж стійкості системи. Співвідношення надані у модифікованих узагальнених безрозмірних параметрах. Наведені графічні приклади.

This study addresses the synthesis of an energy-efficient electromechanical automatic-control system for electric drives in a wide range of machines and mechanisms operating under a nonlinear friction load. The system incorporates an elastic coupling between inertial masses, whereas the mechanical load characteristic includes a falling segment, where an increase in slip velocity is accompanied by a decrease in resisting force. Analytical expressions are derived to determine the stability boundaries of the system; the formulas are presented in modified, generalized dimensionless parameters. Illustrative graphs are provided.
Stability boundaries of a two-mass electromechanical system with friction load in modified generalized dimensionless parameters
Keywords: електромеханічна система; фрикційне навантаження; безрозмірні параметри; характеристичний поліном; критерій Міхайлова; D-розбиття; electromechanical system; electric drive; friction load; friction load; dimensionless parameters; characteristic polynomial; Mikhailov criterion; D-partition