Аналіз термінологічного поля проблеми формування професійно-педагогічної компетентності майбутніх викладачів вищої школи в умовах аспірантури технічного університету - Поліщук, Дмитро Вікторович; Ігнатюк, Ольга Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Статтю присвячено теоретичному та емпіричному дослідженню термінологічного поля проблеми формування професійно-педагогічної компетентності майбутніх викладачів вищої школи в умовах аспірантури технічного університету. Автори наголошують, що зміст поняття “компетентність”, “професійна компетентність”, “педагогічна компетентність” та “професійно-педагогічна компетентність майбутніх викладачів вищої школи” не визначається його терміном (назвою), але розкривається за допомогою визначення. У статті представлено результати вивчення теоретичних доробок вчених та результати емпіричних досліджень за участю аспірантів університету задля визначення змістовних характеристик головних дефініцій “компетентність”, “професійна компетентність”, “педагогічна компетентність”, “професійно-педагогічна компетентність”, “професійно-педагогічна компетентність майбутніх викладачів вищої школи”. Дослідниками запропонована змістовна модель професійно-педагогічної компетентності майбутніх викладачів вищої школи як інтегральний комплекс, який поєднує високий рівень теоретичної та практичної підготовки до інноваційної педагогічної діяльності, професійно значущі для викладача якості та забезпечує успішність виконання викладацьких функцій, і де структурними блоками виступають: мотиваційний, когнітивний, організаційно-діяльнісний та особистісно-рефлексивний компоненти.

The article is devoted to theoretical and empirical research of the terminological field of the problem of forming professional and pedagogical competence of future teachers of higher education in the conditions of postgraduate studies at a technical university. The authors emphasize that the meaning of the concepts of “competence”, “professional competence”, “pedagogical competence” and “professional and pedagogical competence of future higher education teachers” is not determined by their terms (names), but is revealed through their definitions. The article presents the results of a study of theoretical works by scientists and the results of empirical research involving university postgraduate students to determine the substantive characteristics of the main definitions of “competence”, “professional competence”, “pedagogical competence”, “professional pedagogical competence” and “professional pedagogical competence of future higher education teachers”. The researchers propose a substantive model of professional pedagogical competence of future higher education teachers as an integral complex that combines a high level of theoretical and practical training for innovative pedagogical activity, qualities that are professionally significant for teachers, and ensures the successful performance of teaching functions, where the structural blocks are: motivational, cognitive, organizational-activity, and personal-reflective components.
Analysis of the terminological field of the problem formation of professional and pedagogical competence of future higher education teachers in the context of postgraduate studies at a technical university
Keywords: аспіранти; змістовна модель; компетентність; майбутні викладачі вищої школи; професійна компетентність; педагогічна компетентність; технічний університет; graduate students; content model; competence; future higher education teachers; professional competence; pedagogical competence; technical university