Удосконалення методу тягового розрахунку поїздів в тунелі - Грязнова, С. А. (НТУ "ХПІ", 2012)
Розглядається метод тягового розрахунку поїздів в тунелі, який в відміну від раніше відомих методів, враховує неоднорідності повітряного середовища. Нестаціонарний характер руху циркуляційних потоків враховується через коефіцієнт тертя повітряного середовища. Величини вказаних коефіцієнтів повинні бути визначені для кожного конкретного перегону метрополітену. Запропонований метод дозволяє визначити резерви економії енергоресурсів під час проходження електропоїзда по всіх елементах ділянки у кожному конкретному випадку

Influence of the hauling calculation method of trains in a tunnel that unlike earlier the known methods takes into account to heterogeneity of air environment. Non-stationary character of motion of circulations streams is taken into account through the coeffi cient of friction of air environment. The sizes of the indicated coeffi cients must be certain for every concrete driving of underground passage. The offered method allows to defi ne backlogs of economy of power resources during the following of electric train on all elements of area in every case
Аn improvement of method of hauling calculation of trains is in tunnel
Keywords: heterogeneity of air environment; resistance to motion; coefficient of friction of air environment; тиск; вентиляційний потік; неоднорідності повітряного середовища; опір руху; коефіцієнт тертя повітряного середовища