Політична інституціоналізація соціальної реальності - Кузь, О. М. (НТУ "ХПІ", 2008)
В статті досліджується вплив політичного на соціальне в онтологічному та аксіологічному ракурсах. Здійснено висновок про те, що політична інституціалізація соціальної реальності може бути розглянута як розвиток соціально-політичних форм і засобів організації життя соціума, що має на меті – встановлення соціального порядку, який забезпечуватиме стабільні мережі соціальної взаємодії. Соціальні інституції конституюють соціальний порядок як есенцію політичної реальності.

The political influence on the social in the ontological and axiological aspects is considered. The conclusion is being made that the political institutialization of the social reality may be considered as the development of the socio-political forms and means of life organization of the society having the through goal that is the establishment of social order which ensures stable nets of the social interactions. The social institutions constitute social order as the essence of political reality.
Keywords: соціально-політична форма; соціум; соціальний порядок; соціальні феномени; аксіологія