Небезпека, загроза, ризик: аналіз термінологічного апарату теорії економічної безпеки - Романчик, Тетяна Володимирівна (Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського", 2020)
В статті проведено порівняльний аналіз базових категорій теорії економічної безпеки підприємства, таких як «небезпека», «загроза» та «ризик». Розглянуто різні підходи та різні точки зору відомих економістів щодо змісту та сутності згаданих дефініцій, підкреслена їх схожість та виділено відмітні риси. Визначено, що на сучасному етапі розвитку економіки на ринку склалися умови агресивної конкурентної боротьби та активного розвитку нечесних методів ведення бізнесу. Це привертає увагу вчених-економістів до проблем забезпечення економічної безпеки підприємств. Незважаючи на актуальність теми, серед вчених немає єдиної думки щодо сутності базових понять теорії економічної безпеки. Зіставлення оприлюднених точок зору на категорії «небезпека», «загроза» та «ризик» дозволило визначити загальні риси та розбіжності, за якими можуть бути ідентифіковані згадані поняття. Аналіз публікації дозволив зробити висновок, що дефініції можуть застосовуватися залежно від ступеню імовірності негативного розвитку подій, тобто залежно від ступеню рівноваги між дією негативних чинників та можливої захисної реакції на них з боку підприємства. Порушення рівноваги між стійкістю підприємства до негативного впливу та ступенем ймовірності спричинення шкоди здатне стан потенційної безпеки перевести у стан загрози та стати причиною ризику. Тобто, застосування кожної з розглянутих категорій доцільно в залежності від ступеню імовірності настання події, негативної за своїми наслідками. Так, небезпеку визначено як певний імовірнісний неконкретизований вплив на об’єкти та процеси негативних чинників зовнішнього або внутрішнього формування. Серед характеристик, що властиві небезпеці, автор виділяє: багатоаспектність, динамічність, перманентність. Загрозу автор характеризує як високу частку імовірності реальної подія, за якої стає можливий перехід небезпеки зі стану можливості у реальну площину. Економічний ризик, на думку автора, являє собою імовірність втрати частини ресурсів, недоотримання доходів або появу додаткових витрат як наслідок певних видів діяльності. Ризик існує за наявністю трьох обов’язкових умов, таких як можливість випадкової події, негативної за своїми наслідками; матеріальний, моральний або інший збиток, що може бути наслідком події; діяльність суб’єкта економіки, пов’язана з цією подією. Отже, за результатами проведеного дослідження можливо довести обґрунтованість та доцільність використання основних категорій теорії безпеки.

The article provides a comparative analysis of the basic categories of the theory of economic security of an enterprise, such as “danger”, “threat” and “risk”. Various approaches and different points of view of well-known economists regarding the content and essence of the above definitions are examined, their similarity is emphasized and distinguishing features are highlighted. It has been determined that at the present stage of economic development in the market, conditions of aggressive competition and active development of dishonest methods of doing business have developed. This attracts the attention of economists to the problems of ensuring the economic security of enterprises. Despite the relevance of the topic, there is no consensus among scientists regarding the essence of the basic concepts of the theory of economic security. A comparison of the published points of view on the categories of “danger”, “threat” and “risk” allowed us to identify common features and differences by which the mentioned concepts can be identified. Analysis of the publication allowed us to conclude that the definitions can be applied depending on the degree of probability of a negative development of events, that is, depending on the degree of equilibrium between the action of negative factors and a possible protective reaction to them from the side of the enterprise. The imbalance between the resistance of the enterprise to the negative impact and the degree of probability of harm is able to translate the state of potential safety into a state of threat and become a cause of risk. That is, the use of each of the categories under consideration is appropriate depending on the degree of probability of the occurrence of an event that is negative in its consequences. So, danger is defined as a certain probabilistic, non-specific influence on the objects and processes of negative factors of external or internal formation. Among the characteristics that are inherent in danger, the author distinguishes: multidimensionality, dynamism, permanence. The author characterizes the threat as a high proportion of the probability of a real event, in which it becomes possible to transfer danger from a state of possibility to the real plane. The economic risk, according to the author, is the probability of loss of a part of resources, loss of income or the appearance of additional costs as a result of certain types of activities. The risk exists if there are three prerequisites, such as the possibility of an accidental event that is negative in its consequences; material, moral or other damage that may result from an event; the activity of an economic entity related to this event. So, according to the results of the study, we can prove the validity and feasibility of using the main categories of safety theory.
Danger, threat, risk: analysis of the terminological apparatus of the theory of economic security
Keywords: ризик; загроза; небезпека; економічна безпека; risk; threat; danger; economic security