Сучасні практики протидії бюрократизму в Західній Європі - Грабар, Наталія Сергіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Стаття присвячена розкриттю сучасних практик протидії бюрократизму в Західній Європі. На підставі результатів аналізу наукової літератури з цієї проблеми доведено, що механізми протидії бюрократизму почали формуватися навколо відповідного правового поля, основними з яких є: забезпечення виборності чиновників і можливостей їх відкликання; посилення відповідальності чиновників; зміна системи оплати праці; зменшення поля застосування "особистого розсуду"; укладання строкових договорів, контрактів; контроль, ревізія та аудит; розширення можливостей для захисту прав і свобод громадян; зменшення меж для застосування особистого розсуду; професійне навчання. Виділено ключові напрямки реалізації реформ публічного сектора: зменшення розмірів і обсягів повноважень державного сектора; удосконалення системи надання державних (адміністративних) послуг; максимально стислі терміни отримання державних послуг; зміна системи управління державною службою; запровадження нових механізмів взаємовідносин з громадськістю, етичних норм і стандартів для державних службовців; зміна системи оплати праці чиновників. Доведено, що протидія бюрократизму в Західній Європі мала характер удосконалення, раціоналізації бюрократії, підпорядкування її професійної діяльності інтересам громадян і громадянського суспільства.

The article is devoted to the disclosure of modern practices of countering bureaucracy in Western Europe. Based on the results of the analysis of the scientific literature on this problem, it was proved that the mechanisms of countering bureaucracy began to form around the relevant legal field, the main of which are: ensuring the election of officials and the possibility of their recall; increasing the responsibility of officials; change of the remuneration system; reducing the field of application of "personal discretion"; conclusion of fixed-term contracts, contracts; control, revision and audit; expansion of opportunities to protect the rights and freedoms of citizens; reducing the limits for the use of personal discretion; professional education. The key areas of implementation of public sector reforms are highlighted: reducing the size and scope of public sector powers; improvement of the system of providing state (administrative) services; as short as possible terms of obtaining public services; change of the civil service management system; introduction of new mechanisms of relations with the public, ethical norms and standards for civil servants; changing the pay system for officials. It is proved that the opposition to bureaucracy in Western Europe had the character of improvement, rationalization of bureaucracy, subordination of its professional activities to the interests of citizens and civil society.
Modern practices of combating bureaucracy in Western Europe
Keywords: механізми протидії бюрократизму; державні службовці; державні послуги; громадянське суспільство; mechanisms for countering bureaucracy; public servants; public services; civil society