Математичне моделювання температурних полів під час відпуску з нагрівом струмами високої частоти - Погрібний, Микола Андрійович; Вуєць, Олександр Євгенович (Інститут проблем машинобудування ім. А. М. Підгорного НАН України, 2013)
Дана робота присвячена дослідженню можливості прогнозування термічних процесів шляхом моделювання температурних полів під час нагріву струмами високої частоти (СВЧ) при термічній обробці (відпуску) деталей машин та механізмів. Розроблена методика побудови температурних полів на модельних тілах різної геометричної форми і складу, які є прототипом реальних виробів, за допомогою пакету MatLab. Проведене порівняння впливу часу нагріву, розмірів та хімічного складу матеріалу на розподіл температури по перетину виробів. Побудовані номограми, які дозволяють визначити необхідні технологічні параметри нагріву під час швидкісного відпуску СВЧ.

This paper presents the possibilities research of forecasting thermal processes by temperature fields simulation during the heating of high-frequency currents (HFC) with the heat treatment (tempering) details of machines and mechanisms. The technique for constructing the temperature fields on the bodies model of various geometrical shapes and composition, which are the prototype of the real products, with the help of MatLab is developed. The comparison of the influence of heating time, the sizes and chemical composition of the material on the temperature distribution on the cross-section of the products is given. The nomograms, which allow to determine the necessary technological parameters of the heat during the high-speed tempering of HFC are plotted.
Keywords: струми високої частоти; температура; СВЧ; модельне тіло; температурні поля; нагрів; термічна обробка