Технологічні аспекти одержання високоякісного ядра соняшнику для кондитерської промисловості - Перевалов, Леонід Іванович; Фадєєв, Леонід Васильович; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Д'яченко, Михайло Валентинович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Стаття присвячена розробці ресурсозаощадної технології обрушування насіння соняшнику у замороженому стані, що дозволяє підвищити ступінь обрушування насіння і вихід цілого ядра. Метою дослідження було наукове обґрунтування технології обрушування дрібної фракції насіння соняшнику у замороженому стані. Була описана і побудована експериментальна установка для охолодження насіння до мінусових температур. Після одержання лабораторного зразку дрібної фракції з промислової фракції насіння соняшнику кондитерського сорту «Лакомка» було визначено його основні технологічні показники, ефективні технологічні параметри обрушування досліджуваної фракції, яке забезпечує максимальний вихід цілого і незруйнованого ядра за умови температури насіння. Визначено найбільший вихід цілого ядра в інтервалі швидкостей обертання ротору. Другий етап дослідження було присвячено виявленню закономірностей впливу охолодження до мінусових температур насіння на склад рушанки і характеристики обрушування в інтервалі ефективних значень швидкості обертання ротору насіннєрушки. Встановлено, що охолодження насіння соняшнику перед обрушуванням має позитивний ефект на вихід цілого ядра та його якість; було визначено ефективні технологічні параметри обрушування дрібної фракції насіння, які забезпечують зростання виходу цілого ядра, а також суттєво збільшують вихід незруйнованого ядра – обов’язкова вимога виробництва.

This article describes development of sunflower seed alternative technology of dehulling in frozen state. This technology allows to increase degree of seed dehulling and output of whole kernel. The authors have been tasked to give scientific justification of sunflower seeds fines dehulling technology in frozen state. Experimental pilot equipment for cooling seeds to subzero temperatures has been described and constructed. After obtaining a laboratory pattern of fines from sunflower seeds industrial fraction of confectionery variety "Lakomka", its main technological attributes were firstly determined. Then effective technological attributes of studied fraction dehulling, which provides maximum yield of whole and nondestructive kernel on the assumption seed temperature, were determined. It is determined that the highest yield of whole kernel is observed in the range of rotor speeds. Second stage of scientific research was devoted to detection of regularities for seeds to subzero temperatures influence on composition of dehulled fraction and characteristics of dehulling in the range of effective values of dehullerꞌs rotor rotation speed. It has been established that sunflowerꞌs seeds of confectionery cooling before dehulling causes a positive effect on the yield of whole kernel and on its quality. Thus, it was determined effective technological attributes of confectionery seedꞌs fine fraction dehulling, which provide increase in the yield of whole kernel, as well as significantly increase the yield of non-destructive kernel, which is a mandatory requirement for confectionery production.
Technological aspects of producing high-quality sunflower kernel for the confectionery industry
Keywords: експериментальна установка; охолодження насіння; дрібна фракція насіння соняшнику; технологічні параметри обрушування