Роликові дегідратори як елемент енергоефективних біогазових установок нового покоління - Микитишин, А. Д.; Василенко, А. О.; Моїсєєв, Віктор Федорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У тезах розглянуто впровадження роликових дегідраторів у біогазових установках нового покоління для підвищення ефективності механічного зневоднення рідкої фракції дигестату. Визначено, що рідка фаза після сухого анаеробного зброджування органічної фракції ТПВ містить високу кількість абразивних часток і поживних елементів, що ускладнює використання традиційних методів зневоднення. Проведені експериментальні дослідження підтвердили, що дегідратори типу XJD забезпечують стабільну роботу при концентрації сухих речовин 8–13,6 % і дозволяють досягти 35,9 % сухої речовини у зневодненому продукті.

The paper focuses on the implementation of roller dehydrators in next-generation biogas plants to improve the efficiency of mechanical dewatering of the liquid digestate fraction. It is shown that the liquid phase after dry anaerobic digestion of municipal organic waste contains a high amount of abrasive particles and nutrients, which complicates traditional dewatering methods. Experimental studies confirmed that XJD-type dehydrators operate stably at a dry matter concentration of 8–13.6 %, achieving up to 35.9 % solids content in the dehydrated product.
Roller dehydrators as a component of energy-efficient next generation biogas plants
Keywords: біогазова установка; дигестат; дегідратор; зневоднення; енергоефективність; циркулярна економіка; biogas plant; digestate; dewatering; energy efficiency; circular economy