Нові системи промивальної рідини для первинного розкриття продуктивних горизонтів при бурінні горизонтальних свердловин для видобутку нафти і газу - Вішнікін, Є.; Світлицький, В.; Іванків, О. (НТУ "ХПІ", 2007)
Розглянуто нові системи промивальної рідини для їх використання під час первинного розкриття продуктивних горизонтів при бурінні горизонтальних свердловин. Запропонована калієва біополімер-карбонатна система «Фло-про НТ» на сьогодні є максимально прийнятною для розкриття горизонтів з аномально низькими пластовими тисками і, особливо, в умовах закінчення свердловин горизонтальними ділянками. ЇЇ використання забезпечує безаварійність проводки свердловин, по легшує спуск обсадних колон, а також максимальне збереження фільтраційних властивостей пласта.

New systems of washing fluids for their use during fundamental disclosing pay horizons are observed at an extended reach drilling. Tendered potassium vbiopolimer-carbonaceous the system « Flo-pro NT» for today is as much as possible reasonable to disclosing horizons with anomalously low seam pressures and specially in conditions of the termination of holes horizontal sections. Its use provides erections of overhead line of holes, easies draw-off of casing strings, and also as much as possible keeps filtration characteristics of a seam.
Keywords: родовища України; пластові тиски; дренування свердловини; біополімер-карбонатна система; безаварійність; обсадні колони; фільтраційні властивості пласта