Співосадження імпульсним струмом кадмію та телуру в диметилсульфоксидних розчинах - Калимон, Я. А.; Білань, О. І.; Кунтий, О. І. (НТУ "ХПІ", 2008)
Досліджено сумісне електровідновлення кадмію та телуру в 0,5 М CdCl₂ + (0,01...0,1) М ТeCl₄ диметилсульфоксидних розчинах за 20…60 °С. Показано, що за потенціалів до -2,5 В в режимі імпульсного струму формуються плівкові покриття. Тривалістю імпульсу та паузи й співвідношення між ними регулюється вміст компонентів системи Cd-Те і розмір частинок осаду.

The electrochemical cosedimentation of cadmium and tellurium in 0,5 М CdCl₂ + (0,01...0,1) М ТeCl₄ dimethylsulfoxide solutions at 20…60 °С was investigated. Thin films forming by pulse plating technique at potentials up to -2.5 V was shown. Components content in Cd-Te system and sediment parts dimensions controlling by pulses and pauses duration and they correlation.
Keywords: електровідновлення; плівкові покриття; електроліз; осад; тривалість імпульсу