Розрахунок несиметричних коротких замикань в електричних мережах методом симетричних складових - Веприк, Юрій Миколайович; Загайнова, Олександра Анатоліївна; Сердюкова, Галина Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Необхідність у розрахунках несиметричних аварійних режимів виникає під час вирішення завдань релейного захисту, автоматики та стійкості енергосистем. Розрахунки несиметричних аварійних режимів виконують також при виборі схем з'єднання електричних мереж і підстанцій, виборі апаратів та інших елементів струмів короткого замикання, проектуванні та налаштуванні релейного захисту. Розрахунки струмів несиметричних коротких замикань вимагають великих обсягів обчислювальної роботи, оскільки пов'язані зі складанням і рішенням систем рівнянь у симетричних складових або фазних величинах, порядок яких визначається розміром електричної мережі, і для складних енергосистем може бути досить високим. Тому за виконання таких розрахунків доцільно застосовувати засоби обчислювальної техніки. У цих методичних вказівках представлено програму розрахунку аварійних режимів електричних мереж при несиметричних коротких замиканнях. Основними елементами програми є обчислювальні процедури, що забезпечують формування вузлових рівнянь у формі балансу струмів методом симетричних складових, їх вирішення методом Гаусса-Жордана з блочним винятком змінних та розрахунок розподілу симетричних складових струмів та напруги при короткому замиканні в мережі. Програма складена алгоритмічною мовою DELPHI для ПЕОМ і дозволяє виконувати розрахунки аварійних несиметричних режимів електричної мережі довільної конфігурації з трансформаторами як з приведенням, так і без приведення до одного ступеня трансформації. Методичні вказівки можуть бути використані студентами денної, заочної та дистанційної форм навчання спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» при курсовому та дипломному проектуванні, при виконанні лабораторних, практичних робіт, НДРС з курсів «Електромагнітні перехідні процеси в електричних системах» та «Електромеханічні перехідні процеси в електричних системах», «Математичні задачі енергетики».
Keywords: методичні вказівки; електрична енергія; напруга; струм; потужність; метод Гаусса-Жордана