Оцінка зміни реакцій на ведучих колесах при розгоні гібридного автомобіля - Сергієнко, Антон Миколайович; Павлова, Наталія Миколаївна; Гапон, Анатолій Іванович; Любарський, Борис Григорович; Сергієнко, Микола Єгорович; Калінін, Павло Миколайович; Дунаєвський, Валентин Олександрович; Власенко, Михайло Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У роботі розроблені імітаційні моделі гібридного автомобіля у середовищі Matlab / Simulink, за допомогою яких виконано оцінку зміни нормальних та повздовжніх реакцій коліс мостів автомобіля на різних режимах руху. В розробленій моделі гібридного автомобіля розглядається послідовно-паралельний привід ведучих коліс від асинхронного, синхронного електродвигунів та ДВЗ. Модель містить підсистеми складових автомобіля, імітатор впливу водія на режиму руху, систему керування гібридного автомобіля. Представлено аналіз змін повздовжніх та вертикальних реакцій коліс гібридного автомобіля при прямолінійному руху на заданих режимах – розгін та гальмування генератором. Отримані результати дослідження відповідають практичним значенням для обраного класу автомобілів. Аналіз характеру зміни реакцій на колесах дає можливість запропонувати рекомендації до зменшення динамічних навантажень і нераціональних витрат енергії використаних джерел. Simulation models of a hybrid vehicle were developed in the Matlab/Simulink environment to evaluate changes in normal and longitudinal wheel reactions of the vehicle’s axles under various driving modes. The developed hybrid vehicle model features a series-parallel drive of the driving wheels powered by asynchronous and synchronous electric motors as well as an internal combustion engine (ICE). The model includes subsystems representing vehicle components, a driver behavior simulator for controlling driving modes, and a hybrid vehicle control system. An analysis of changes in longitudinal and vertical wheel reactions during straight-line motion under specified modes – acceleration and regenerative braking – is presented. The obtained results correspond to practical values for the selected vehicle class. The analysis of the nature of reaction changes at the wheels enables the formulation of recommendations for reducing dynamic loads and inefficient energy consumption from the employed power sources.
Evaluation of changes in reactions on driving wheels during acceleration of a hybrid vehicle
Keywords: автомобіль; моделювання; асинхронний електродвигун; ДВЗ; планетарний механізм; диференціал; колесо; vehicle; modeling; asynchronous motor; internal combustion engine; planetary gear; differential; wheel