Імовірність революцій: роль культурного середовища у формуванні протестних практик - Єрохін, Сергій Аркадійович; Книш, Інна Василівна (Національна академія управління, 2024)
Міркування про ймовірність революцій і роль культурного середовища як джерела протестних практик набувають виняткової актуальності в контексті глобалізації й осмислення феномену ідентичності – етнічної, національної чи релігійної. Мета розвідки: на підставі дотичних фахових досліджень з’ясувати, коли ймовірніші революції – за соціально-економічного прогресу або регресу, а також осмислити зв’язок культурного середовища із протестними практиками. Методологія дослідження ґрунтується на комплексному підході, що включає аналіз наукових публікацій щодо з’ясування ймовірності революцій. Розглянуто ранні праці Карла Маркса й Фрідріха Енгельса, де зазначено, що деградування робітничого класу, яке поглиблюється, неминуче призводить до відчаю й повстання. Згодом Карл Маркс змінив свою думку й наголосив, що до революцій призводить прогрес. Таких самих висновків дійшов і Алексіс де Токвіль. Із залученням праць відомих сучасних дослідників у галузі соціальних наук Роберта Мертона, Теда Роберта Гарра, Джеймса Девіса та Джека Голдстоуна наголошено на посутніх аспектах теорії революцій і з’ясовано роль культурного середовища у формуванні протестних практик. Установлено, що зазвичай революції відбуваються тоді, коли впродовж відносно нетривалого часового відтинка на тлі значного відсотка молоді актуалізуються п’ять чинників: економічна й фіскальна скрута; зростання відчуженості й опозиційних настроїв у середовищі еліт; революційна мобілізація, що спирається на народне обурення через несправедливість; ідеологія протидії, яка об’єднує й спонукає представників різних соціальних верств; сприятлива або несприятлива міжнародна обстановка.

Considerations about the probability of revolutions and the role of cultural environment as a source of protest practices become extremely relevant in the context of globalization and the understanding of the phenomenon of identity – ethnic, national or religious. The purpose of the study: based on relevant professional research, to find out when revolutions are more likely to happen – during socio-economic progress or regression, as well as to understand the connection of the cultural environment with protest practices. The research methodology is based on a comprehensive approach, which includes the analysis of scientific publications to determine the probability of revolutions. The early works of Karl Marx and Friedrich Engels are considered, where it is stated that the deepening degradation of the working class inevitably leads to despair and rebellion. Later, Karl Marx changed his opinion and emphasized that progress leads to revolutions. Alexis de Tocqueville came to the same conclusions. With the involvement of the works of well-known modern researchers in the field of social sciences Robert Merton, Ted Robert Garr, James Davis and Jack Goldstone, the present aspects of the theory of revolutions are emphasized and the role of the cultural environment in the formation of protest practices is clarified. It has been established that revolutions usually take place when five factors are actualized against the background of a significant percentage of young people over a relatively short period of time: economic and fiscal hardship; growing alienation and oppositional attitudes among the elites; revolutionary mobilization based on popular outrage over injustice; the ideology of resistance, which unites and motivates representatives of different social strata; favorable or unfavorable international environment.
The probability of revolutions: the role of cultural environment in the formation of protest practices
Keywords: революція; культурне середовище; протестні практики; глобалізація; етнічна, національна, релігійна ідентичність; "ефект/парадокс Токвіля"; аномія; колективна аномія; відносна депривація; "революція відібраних вигод"; прогресивна депривація; revolution; cultural environment; protest practices; globalization, ethnic, national, religious identity; "Tocqueville effect/paradox"; anomie; collective anomie; relative deprivation; "revolution of selected benefits"; progressive deprivation