Оптимізація складів мас композиції Al₂O₃ – SiC – C методом повного факторного експерименту - Анголенко, Л. О.; Семченко, Галина Дмитрівна; Тищенко, С. В.; Іличова, Т. В.; Повшук, В. В. (НТУ "ХПИ", 2008)
Представлено результати оптимізації складів мас на основі композиції Al₂O₃ – SiC – C, що містять добавки високоглиноземистого цементу, реактивного глинозему й SіО₂, у вигляді рівняння регресії, де значимими факторами є вміст SіС і кремнезему. Установлено, що для одержання щільних матеріалів кількість карбіду кремнію не повинна перевищувати 20 мас. % при введенні реактивного глинозему в кількості 1 мас. % й SіО₂ – до 2,5 мас. % (понад 100 %).

The results of optimization of masses on the basis of Al₂O₃ – SiC – C composition, containing additive of highly alumina cement, reactive alumina and SіО₂, as the equation of regress, where the meaningful factors are the content of SiС and silica have been presented. It has been established, that for obtaining of dense materials the quantity of silicon carbide should not exceed 20 wt. % with addition of reactive in quantity 1 wt. %, and SiO₂ – up to 2,5 wt. % (over 100 %).
Keywords: вогнетриви; неформовані вогнетриви; футеровка; композиції